Турция разследва руски кораб дали превозва зърно от Украйна

  • 04 юли 2022 16:12

  • 982
  • 1
Турция разследва руски кораб дали превозва зърно от Украйна
© Getty images (архив)

Турция е спряла товарен кораб, плаващ под руски флаг край бреговете на Черно море, и разследва твърденията на Украйна, че корабът превозва откраднато зърно, съобщи днес турски официален представител, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13111

Посланикът на Киев в Анкара Васил Боднар каза вчера, че товарният кораб "Жибек Жоли" е бил задържан от турските митнически власти. Миналата седмица Украйна поиска от Турция да задържи плавателния съд.

Украйна обвини Русия в кражба на зърно от териториите, които силите на Москва са завзели от началото на руската инвазия в края на февруари.

Украйна поиска от Турция да задържи руски товарен кораб със зърно

Кремъл отрече Русия да е откраднала украинско зърно.

Служител на украинското външно министерство, позовавайки се на информация от морската администрация на Украйна, каза в петък, че "Жибек Жоли" е натоварил първия товар от около 4500 тона украинско зърно от Бердянск, окупирано от Русия пристанище в Южна Украйна.

Турските власти преговарят с представители на Русия, ООН и други страни във връзка със собствеността на товара на кораба, който от 1 юли е на котва на миля от турското черноморско пристанище Карасу, съобщи турската телевизия „А хабер“, като се позова на представители на пристанището.

Според телевизията до момента не са получени разрешителни от турското министерство на транспорта корабът да влезе в пристанището. „А хабер“ посочва, че ако бъде получено разрешение, плавателният съд ще бъде разтоварен в пристанище Карасу, в противен случай ще бъде принуден да напусне акваторията.

Около 7000 тона зърно, намиращо се на борда на кораба, е предназначено за транспортиране до град Коня, Централна Турция. В пристанището вече има камиони, пристигнали за товара.

Въпросът за собствеността на товара се разглежда от турските министерства на транспорта, правосъдието и външните работи. Засега няма официално съобщение от тези ведомства.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
982 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.04 | 16:26

1
Какво значи "дали", рашистанската армия влачи каквото може от окупираните украински земи - зърно, машини, материали. Крадливият Ванка с танка не се е променил от 1944-та насам

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини