49 акта и 12 констативни протокола съставиха служители от държавните горски предприятия и ИАГ за 4 дни

  • 21 юни 2022 15:08

  • 2141
  • 0
49 акта и 12 констативни протокола съставиха служители от държавните горски предприятия и ИАГ за 4 дни
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Повече от 4600 проверки извършиха служители от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите в рамките на 4 дни. Инспекциите са реализирани в периода между 17-и и 20-и юни, като в резултат от тях са съставени 49 акта и 12 констативни протокола, съобщават от Министерство на земеделието.

Инспектори от държавните горски предприятия са извършили 1852 проверки по Закона за горите. През контрол са преминали 814 обекти за добив на дървесина, 746 превозни средства, 16 ловци, 1 риболовец и 278 други физически лица. Съставени са 16 акта и са задържани 69,10 пространствени кубически метра дърва и едно моторно превозно средство.

79 акта са съставени след 4500 проверки на служители от държавните горски предприятия и ИАГ

В същите дни 102 екипа служители на Регионалните дирекции по горите са извършени близо 2780 инспекции в цялата страна. Проверени са над 190 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 530 обекта за добив на дървесина, 1000 превозни средства, транспортиращи дървесина, 250 риболовци и 800 физически лица. Съставени са общо 12 констативни протокола и 33 акта, задържани са над 7 кубика дърва за огрев и един моторен трион.

Установените нарушения през периода са за добив на дървесина от горски територии, за които не е издадено позволително за сеч; сеч на немаркирани дървета; транспортиране и съхранение на немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина; транспортиране на дървесина с превозни средства, с нефункциониращи или неснабдени с GPS – устройства; неотговарящи на нормативните изисквания системи за постоянно видеонаблюдение на обекти за складиране, преработване и експедиране на дървесина и др.

Служители на РДГ Ловеч са извършили проверка на обект за добив на дървесина, за който е издадено позволително за сеч. Сечището е било в горска територия – частна собственост, в землището на с. Драгана. Проверяващите са установили, че в съседен имот – отново честна горска територия, за който няма позволително за сеч е извършен незаконен добив на дървесина. За установените нарушения на горското законодателство, служителите на РДГ Ловеч са съставили 2 акта на виновните лица.      

Акт по Закона за горите са съставили служители на РДГ София на лице извършващо незаконна сеч. Нарушението е констатирано в горска територия – държавна собственост, в землището на с. Радотина, община Ботевград.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2141 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини