България има традициите, ресурсите и потенциала да достигне високопроизводителен и устойчив аграрен сектор

  • 14 юни 2022 19:57

  • 3267
  • 1
България има традициите, ресурсите и потенциала да достигне високопроизводителен и устойчив аграрен сектор
© Министерство на земеделието
Слушай новината Слушай новината

България има традициите, ресурсите и потенциала да достигне високопроизводителен и устойчив аграрен сектор. Той има потенциал да осигурява заетост, която предотвратява обезлюдяването на селските райони, гарантира добри доходи на фермерите, произвеждат  качествена продукция и има минимално негативно отражение върху околната среда. Тази позиция заявиха заместник-министрите на земеделието Иван Христанов и Момчил Неков при откриването на специализираното изложение по градинарство - Green tech в Амстердам, съобщиха от аграрното ведомство.

Форумът се провежда в периода 14-16 юни, като основен фокус е представянето на новостите в градинарството. 

Иван Иванов: Призовавам пострадалите от градушки стопани да подават заявления в кратки срокове

В рамките са събитието бяха проведени работни срещи с трите структуроопределящи организации в областта на оранжерийното производство в Нидерландия. Аграрният сектор бе посочен като един от приоритетите за сътрудничество между България и Кралство Нидерландия. По време на разговорите бе заявени желание и воля за задълбочаване на партньорството, като бе коментирано, че съществува неизползван потенциал, който може да бъде разгърнат.

В рамките на изложението Green tech, българската делегация ще участва в семинар на тема „Интелигентни решения за високите цени на енергията в градинарството” и ще посети оранжерии, произвеждащи зеленчуци постигайки висока енергийна ефективност. Предвидена е и визита в университета във Вагенинген, където ще бъдат представени  новости в изследванията на качеството на храните, екофенотипиране на растенията и др.

Основна цел на посещението на екипа от министерството е да се запознае с опита на Нидерландия в областта на оранжерийната продукция в контекста на нискоенергиино  и ефективно производство и да представи познанията на България в тази област.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3267 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ние

2022.06.14 | 21:13

1
Дрън дрън ярина. Като гледат хората депутатите как гушат, знаете ли кога ще отидат да копаят. Никога, а и да станеш депутат не е толкова трудно. Важно е да умееш да лъжеш. А това се учи лесно.

Добави коментар

Водещи новини