Васил Симов: Проблемите на Украйна в износа на зърно няма да се отразят на световното потребление

  • 26 май 2022 16:24

  • 1530
  • 0
Васил Симов: Проблемите на Украйна в износа на зърно няма да се отразят на световното потребление
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Административните мерки на правителството не влияят на цените. Върху тях влияние оказват пазарните принципи на търсенето и предлагането. Ако се махне акциз и ДДС на всички стоки, логично е тяхната себестойност да е по-ниска и те да се предлагат на по-ниски цени. Това няма да стане, защото бюджетът трябва да се пълни с акциз и с ДДС. Виждаме откъслечни мерки". Това коментира пред БНР Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

И подчерта, че пазарът е много чувствителен във взаимоотношението търсене - предлагане и когато купувачите започнат да се презапасяват със стоки, самите те вдигат цените, а не продавачите.

Той посочи, че войната се е отразила върху цените, но от началото на конфликта досега се забелязва успокоение в цените на пшеницата, царевицата, слънчогледа.

Костадинов: Очаква се добра реколта от пшеницата

"Въпреки че Украйна е най-големият производител на слънчоглед в света, световното производство и при пшеницата, и при царевицата е в много високи обеми и не можа да се повлияе толкова във времето вследствие на войната. Тенденцията е към успокояване на цените, дори към намаляване, тъй като производството на зърно в света все още е на много високи нива. Няма как проблемите на Украйна в износа на зърно да се отразят на световното потребление".

Симов заяви, че световното производство на пшеница в предходната реколта е около 780 млн. тона, а за реколта 2021/2022 е около 775 млн. тона.

"Същата е картината и при царевицата, основната фуражна култура. В глобален мащаб за планетата ни трудно може да се очаква катаклизъм по отношение на храните. Общата картина не е толкова трагична. Не може да се говори за повсеместен глад, но ще има региони, които ще изпитват трудности в снабдяването си с хранителни продукти".

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини