Земеделският министър: Увеличението на цената на хляба е по-скоро спекула

  • 10 май 2022 20:21

  • 4728
  • 8
Земеделският министър: Увеличението на цената на хляба е по-скоро спекула
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Увеличението на цената на хляба е по-скоро спекула. За съжаление, България няма законова уредба, която да бори спекулата. Със сигурност мога да кажа, че на срещата със зърнопроизводители, с Асоциацията на хлебопроизводителите, те ни гарантираха, че има закупено достатъчно зърно от стара реколта на ниските цени, и достатъчно нова реколта, което да не позволи рязко повишаване на цената на хляба. Това каза пред журналисти в Поморие министърът на земеделието Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. в отговор на въпрос какви мерки ще предприеме ресорното министерство заради непрекъснатото покачване на цената на хляба, предаде БТА.

По думите на министъра има възможности за колебание заради повишаването на цената на газа сега, но резкият скок на цените на хляба на места се обвързва единствено и само със спекула.

"Знаете, че Министерството на земеделието подкрепя идеята, която е залегнала в програмата на БСП и потвърдена от председателя на партията Корнелия Нинова, за намаляване на ДДС на определени потребителски стоки в малката потребителска кошница, което считаме, че ще даде пряко отражение върху цените на крайния продукт, който стига до потребителя. Ще защитаваме тази идея на коалиционния съвет, за да може това да стане факт при актуализацията на бюджета. Разбира се, зависи и от другите коалиционни партньори", посочи Иванов.

Аз, като министър, както и екипът на министерството, защитаваме подобно нещо. Мисля, че това е полезно. Ние сме го дискутирали със земеделските производители и считаме, че това е пътят, за да успокоим следващото увеличение на цените на хранителните продукти по независещи ,най-вече, от българската действителност факти, а привнесени отвън инфлации, добави Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й.

Той посочи, че в момента има успокояване на цената на зърното, предвид предстоящата реколта, която се очаква да бъде добра.

"Така че необходимата интервенция ще бъде направена, вече зависи от какъв размер, дали ще се купи цялото количество. Същевременно износът върви. Той не е спрял и задоволява потребностите на други страни членки на ЕС, които нямат наличните количества зърно. Ние ги осигуряваме, защото тази свободна доставка на стоки и услуги осъществява продоволствената сигурност на цяла Европа", заяви Иванов.

Прогнозират ново поскъпване на хляба

Предстои да започне изкупуването на зърното за Държавния резерв.

"В момента текат демократични процедури, чакаме БНБ да завери сметката, защото това е основно изискване, за да може да се почне търговия на борсата. Беше създаде работна група  от служители на министерството, ДАНС, НАП, МВР, митници , Държавен резерв, всички заинтересовани страни с цел прозрачност. Просто чакаме определени структури да дадат своите разрешения, защото това все пак е държавно дружество, не е частна фирма, която да оперира свободно на пазара. Ние трябва да получим разрешение от съответните органи, за да започнем", поясни министърът.

Константин Тодоров
4728 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.05.11 | 05:56

8
административните ограничения за вътрешното производство на природен газ, включително отваряне на проучвания и добив във федерални земи и в морето, ще помогнат за намаляване на цените на торовете

2022.05.11 | 05:54

6
пазаруването на храна е като да те ударят в червата. Взимате цяло печено пиле, надявайки се, че ще нахрани четирима, и виждате цената - повече от 10 долара в много магазини в района на Ню Йорк. Зашеметяващите $18, ако птицата е органична. Ябълките са близо до $3 за паунд. И забравете да купите пържола - може да се наложи да изтеглите ипотека.

2022.05.11 | 05:55

7
Намаляването на разходите за торове е от решаващо значение за достъпността на плодовете и зеленчуците, но също и на месото. Цените на фуражите за добитък и домашни птици се покачиха с 12,7% миналата година, до голяма степен заради покачващите се цени на торовете. Ако храненето на говеда струва по-малко, пържолите също.
Ние

2022.05.10 | 22:02

5
Вие засрахте всички наши добри намерения. Заради вас не можем да направим нищо. А ние сме велики.

2022.05.10 | 22:00

4
Така е в болшевишката краварска демокрация.
От НАРОДъ

2022.05.10 | 21:25

3
Ейййй за вас всичко е Спекула Бе.НАрода гладува бе. Къде е ТАЗИ ЕВРОПА. БЕ.
Цв

2022.05.10 | 20:43

1
Ти носа ли си чоплиш и нищо не правиш червен боклук?
Американски роби

2022.05.10 | 20:53

2
И се радваме.

Добави коментар

Водещи новини