Дунчев: Около една пета от парите от дърводобив се отклоняват към партийни каси

  • 03 май 2022 09:26

  • 2162
  • 3
Дунчев: Около една пета от парите от дърводобив се отклоняват към партийни каси
© Кадър NOVA

„През последните 20 години българските гори не се стопанисват от лесовъди. Те се стопанисват от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от "Продължаваме промяната"  Александър Дунчев.

По думите му на лесовъдите на място е оказван натиск да разрешават подобна безобразна сеч. „В България годишно се добиват около 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е добив за близо 200-300-400 млн. лева. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към големи монополисти, към партийни каси, ако щетете. Това са схеми, който ние разследваме, включително с NOVA, от 2015-2016 година. Тогава показахте в Ваши разследвания, как действат тези схеми в Габрово, Петрич и Велинград”.

Депутат от ПП: Всички назначения в горските стопанства са предимно партийни

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена „на голо”. „Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възстановява десетилетия по-бавно от нормалното. Правихме проверка на терен – това са били здрави гори”, посочи той. И допълни: „Фирми, които работя в горско стопанство „Родопи”, са секли законно. Държавата им е позволила сеч на голяма надморска височина и в мащаби, надвишаващи многократно възможността на гората да се възстанови. След  разследване 2020 година беше издадена инструкция, която забрани тези сечи по този мащабен начин”.

Теодора Александрова
2162 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
София

2022.05.06 | 08:27

3
Както всеки политик, говори се за кражби, злоупотреби и престъпления, но никой няма осъден и вкаран в затвора, само дрънкат, за да са на власт максимално повече време. Защо няма разследвания, след като толкова многп кражби има?
плевен

2022.05.03 | 10:29

2
нинова сега съм в софия и ще ви еб а майката лъжлива някой ще умре намалавайте всичко

2022.05.03 | 10:15

1
АБСОЛЮТНО Е ПРАВ! БРАВО ДУНЧЕВ! СМЕЛО НАПРЕД, ХОРАТА ИСКАТ ДА ЧУВАТ ИСТИНАТА!

Добави коментар

Водещи новини