Масивите с пшеница и ечемик в Добричко се развиват добре, но настъпва засушаване

  • 04 април 2022 17:08

  • 478
  • 0
Масивите с пшеница и ечемик в Добричко се развиват добре, но настъпва засушаване
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Масивите с пшеница и ечемик в Добричка област се развиват добре, няма болести, но е започнало засушаване на чернозема, съобщават от областната дирекция "Земеделие" след първото теренно обследване в началото на пролетта.

Експерти от Добруджанския земеделски институт, Областната дирекция по безопасност на храните, от регионалните структури на Държавен фонд "Земеделие","Апробация и семеконтрол" и Националната служба за съвети в земеделието са обходили 10 на сто от полетата, засети с есенници. През тази стопанска година в Добричка област се отглеждат 1 157 870 декара с пшеница и 51 910 декара с ечемик. Регионът е традиционен лидер в страната в производството на зърно.

Зам.-министърът на земеделието: Надяваме се до 10 дни да започне изкупуването на зърно

Около 25 на сто от пшеницата и ечемика в региона са в много добро състояние, а 70 на сто - в добро, посочват от областната дирекция "Земеделие". Само за пет на сто от полетата експертите оценяват развитието на посевите като средно. Растенията са във фенофаза "братене". Влагата в почвата не е достатъчна, започнало е засушаване и има нужда от валежи, показва обследването, цитирано от БТА.

Сред посевите, които поради преобладаващите ниски температури са с малко листна маса, няма установени болести с фитопатогенен характер, посочват експертите. В Североизточната част на Добруджа от неприятелите на есенните култури са констатирани полски мишки с плътност 1-2 активни колонии на декар. Повечето масиви са чисти от плевели, но на места е започнало замърсяване с характерни саморасли растения. Стопаните все още не пръскат с хербициди, допълват от областната дирекция "Земеделие".

Мая Йорданова
478 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини