Зърнопроизводителите: Към момента износът на зърно не е забранен, но е затруднен

  • 14 март 2022 09:19

  • 537
  • 0
Зърнопроизводителите: Към момента износът на зърно не е забранен, но е затруднен
© Кадър БНТ

"Пазарът е разклатен. Цената на слънчогледа върви нагоре, защото най-големият производител на слънчоглед в света е във война". Това каза в студиото на “Денят започва” Илия Проданов - заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

“Ние имаме достатъчно слънчоглед и той е изкупен в голяма степен от производителите на олио през есента, когато цената беше нормална. Когато има голямо търсене на един продукт, е нормално цената му да върви нагоре”, допълни той.

По думите му управляващите са внесли паника в населението и е тръгнало "едно лудо купуване".

"Дали е спекула или магазините са се възползвали - това не мога да кажа. Със сигурност цената на олиото не е 2 лева. Цената не е повишена от днес на тези нива - всички знаят, че от есента има повишение в цената. Бутилка олио през есента се търгуваше на 3,50-4 лева. Може би това е нормална цена”, уточни той.

КЗП: Магазини се оплакват, че не се доставят договорените количества олио

Според него пазарът е разклатен, а държавата преди 15-20 дни е спряла износа на зърно.

“Този износ беше спрян без абсолютно никакви сигнали от управляващите защо се прави това. Десет дни търсихме отговор защо е спрян, вся се паника сред нас - земеделските производители. Журналистите също се опитаха да разберат защо. Земеделският министър и финансовият министър отричаха за такова реално спиране на износ до Консултативния съвет по зърно в МС, където разбрахме, че това е, за да може държавата да направи разчет колко зърно има в страната и колко зърно ѝ е необходимо до реколта 2023 година”, обясни Проданов.

Той добави, че към днешна дата износът не е забранен, но е затруднен със завишени проверки на камиони, кораби, бавене на митнически документи.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини