Тютюнопроизводството в общините Неделино и Доспат отмира

  • 10 февруари 2022 21:22

  • 1948
  • 0
Тютюнопроизводството в общините Неделино и Доспат отмира
©

Единици останаха тютюнопроизводителите в общините Неделино и Доспат, според данни на местните кметства, цитирани от БТА.

Отглеждането на никотиновото растение отмира в села, в които някога тютюнът е бил поминък, а днес са засегнати от сериозна миграция и демографски проблеми, посочват кметове.

"Неколцина са тютюнопроизводителите в отделни села в Неделино, а тютюнът се превръща в екзотична култура", обяснява кметът на Община Неделино Боян Кехайов. Според него проблемът е, че през годините на отлив от тютюнопроизводството, не е намерена алтернативна земеделска култура, която да осигури заетост за някогашните тютюнджии.

"Земеделските земи пустеят, а отделни фамилии се отправят в други райони на страната, за да отглеждат цигарената суровина при по-благоприятни условия и по-ниска себестойност", обясняват от Община Неделино. "Успешните примери за намиране на алтернатива на тютюна са фермери, засадили овощни градини върху нивите, използвани в миналото за тютюн", допълва Кехайов. Община Неделино е засегната сериозно от гурбетчийска вълна, главно към различни европейски държави.

"Седем семейства предимно в пенсионна възраст в с.Бръщен, общ. Доспат са оцелелите производители на тютюн, а продукцията им за 2021 г. е близо 6 тона", обяснява кметът на бившето тютюнджийско село Кемал Бошнаков.

До 31 януари тютюнопроизводителите могат да кандидатстват за de minimis

"Около половината от трудоспособното население на селото работи зад граница, предимно във Великобритания. И там жителите на Бръщен се занимават със селскостопански труд. В съседното село Црънча, което през 90-те години на миналия век е произвеждало стотици тонове тютюн годишно, днес няма нито един тютюнопроизводител. Пустеещите земи вече се превръщат в гори, след като години наред не се обработват", твърди кметът на Црънча Недко Хаджиев.

Според общинарите отказът на тютюневите фермери от производството е заради ниските изкупни цени, останали непроменени през последните 10 години.

Снимка: НАТ

Валери Зайцев
1948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини