До края на февруари ще бъде готов Националният стратегически план в земеделието

  • 13 януари 2022 16:57

  • 456
  • 1
До края на февруари ще бъде готов Националният стратегически план в земеделието
© Булфото (архив)
Слушай новината

Стартирахме срещи с всички браншови организации, в момента екипът ми разговаря със сектор "Животновъдство" по текущи въпроси и основно по работата, свързана с Националния стратегически план в сектор "Земеделие". Крайният срок за завършването му е краят на февруари. За това информира депутатите от парламентарната комисия по земеделието по време на блиц контрола днес министърът на земеделието Иван Иванов.

Той предложи на депутатите в следващите дни да ги покани на среща, за да ги запознае с вече цялостния стратегически план. Земеделският министър увери, че всички преговори се водят в режим на пълна прозрачност. "Важно е планът да бъде така разписан, че да отговаря в максимална степен на очакванията на всички земеделски производители за следващия програмен период", подчерта Иванов.

Плановете са до понеделник, 17 януари, когато се предстои провеждането на следващото заседание на Тематичната работна група, администрация и браншови организации да имат готовност за обща позиция по интервенциите, които страната ни ще провежда през следващия програмен период до 2027 г. Министър Иванов информира, че предстои в понеделник дискусия по тавана на плащанията. "Има девет варианта за пренасочване на парите от таваните по директните плащания, а целта ни е да намерим максималния баланс. Срокът е краят на февруари", каза той.

Планирали сме другия месец след окончателно изготвяне на Стратегическия план и стартиране на кампания по информиране на малките производители - най-вече за екостандартите във връзка със Зелената сделка, посочи министърът, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос министър Иванов каза, че в рамките на 2022 г. е предвидено отваряне на голяма част от мерките от Програмата за развитие на селските райони. Освен това се предвижда и промяна на Устройствения правилник на Държавен фонд "Земеделие", така че заявленията да бъдат подавани по електронен път чрез системата ИСУН, а не да се ходи в Областните дирекции по места.

Изплатиха на земеделците близо 643 млн. лева по схемите за единно плащане на площ

Министър Иванов бе категоричен, че по отношение на реформите и кадровите промени в областта на горските стопанства ще бъде безкомпромисен. "Разпоредил съм се да няма компромиси по отношение на кадруването и да има пълна прозрачност по отношение на всяка кадрова промяна за по-професионално управление на горите", посочи той в отговор на конкретни въпроси и казуси от страна на "Продължаваме промяната".

По отношение на политиката за напояването министър Иванов каза, че "Напоителни системи" ЕАД е приоритет и с него се занимава от първия ден като министър, но ситуацията там никак не е добра. Служители на министерството са в дружеството за проверки, предстоят промени в краткосрочен план, възложен е вътрешен одит, за да не се губят повече средства.

Освен това предстои смяна на борда на директорите на "Напоителни системи". След този на министър Христо Бозуков ще бъде изпратен и втори сигнал до ДАНС и МВР за злоупотреби в дружеството, каза министър Иванов. Той пое и ангажимент хората от борда на директорите в бъдеще да бъдат много внимателно подбирани. Освен това ще се поиска максимален размер от Министерството на финансите за нова техника и съоръжения.
 

Константин Тодоров
456 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.13 | 17:55

1
Татковото от Шумен.

Добави коментар

Водещи новини