МОСВ: Няма да бъдат допускани земеделски дейности в чашата на язовир “Аспарухов вал“ край Козлодуй

  • 07 декември 2021 16:20

  • 3005
  • 0
МОСВ: Няма да бъдат допускани земеделски дейности в чашата на язовир “Аспарухов вал“ край Козлодуй
© Булфото архив

Заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров ръководи проверка в района на язовир „Аспарухов вал“, разположен в землищата на град Козлодуй, община Козлодуй, село Златия и село Разград, община Вълчедръм, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

При проверката се установи, че в чашата на язовира, в участъци по левия бряг, са извършвани земеделски действия. Към момента язовирът, който се използва за напояване и аквакултури, е ограничен до 8,1 млн. м 3 завирен обем.

Два пъти е нараснал броя на кандидатстващите по европейски програми в Кърджалийско

Зам.-министър Димитров посочи, че заради извършената земеделска обработка са нарушени обществени интереси, създадена е предпоставка за негативни въздействия върху бреговете, върху съоръженията, върху качеството на водите и защитените зони. Той подчерта, че ще бъдат предприети всички мерки, за да не се допускат подобни нерегламентирани действия в чашата на язовира.

Язовирът е собственост на „Напоителни системи“ ЕАД - София.

В проверката участваха експерти от Басейнова дирекция „Дунавски район“, Регионалната инспекция по околната среда и водите – Враца и „Напоителни системи“ ЕАД - клон Мизия.

Мая Йорданова
3005 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини