Кирил Петков обяви война на корупцията и политическите инвеститори в земеделието

  • 24 ноември 2021 13:31

  • 16845
  • 34
© Булфото (архив)

Продължават разговорите по секторните политики между четирите партии, които се очаква заедно да формират коалиционно правителство.

Днес експертите на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" дискутират реформите и предизвикателставата в сферата на земеделието.

Обезщетения за 50 000 земеделци заради ковид ограниченията

Дискусията на тема "Земеделие" започна с минута мълчание в памет на жертвите от АМ "Струма" и дома за възрастни хора.

Преговорите се водят от Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Представителите на БСП са Георги Гогов, Спас Тодоров, Владимир Малинов, Момчил Неков и Стефан Буржев. От "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" присъстват Иван Христанов, Венеция Ангова и Александър Дунчев. От "Да, България" са Гергана Кабаиванова, Албена Симеонова и Тома Белев. От "Има Такъв Народ" са Пламен Абровски, Даниел Найденов, Петър Петров и Силвия Бакърджиева.

Най-сериозният проблем в България е използването и арендуването на земделски земи, посочи Албена Симеонова от "Да, България". Представителите на най-малката партия, участник в коалиционните преговори, първа представи своите виждания за развитието на българското земеделие. 

Общо разплатените средства по Програмата за развитие на селските райони са повече от 3,653 млрд. лева

Според нея 80% от директните плащания отиват в по-малко от 2% от ползвателите на земи у нас. По думите ѝ трябва да бъде обърнато сериозно внимание в програмата за развитие на селските райони за така наречените тавани на плащанията. Симеонова изтъкна, че в страни като Германия и Холандия плащанията са между 60 и 100 хил. евро, а у нас би могъл да се използва таванът на плащанията, който е 100 хил. евро. 

Заради градушките и сушата фермерите имат нужда от подпомагане за противоградни съоражения и решаване на проблемите със сушата, подчерта Симеонова. 

Според нея биоземеделието трябва да започне да се насърчава и даде пример с това, че Зелената сделка дава предимство именно на това, а у нас то е едно от най-пренабрегваните.

Внедрена трябва да бъде и експортната субсидия у нас, за да бъдат българските продукти на адекватни цени. По думите ѝ те трудно намират място в големите вериги и имат проблем с ценообразуването, защото продуктите, които влизат от чужбина, влизат на много по-ниски цени заради субсидирането. 

От "Демократична България" настояха и за промени в туристическия бранш, който в момента той е ориентиран към "ол инклузив" сегмента и страда силно от COVID кризата. Те са на мнението, че би било хубаво да се съчетаят туризма, земеделското производство и винопроизвоството.

Тома Белев от "Демократична България" представи 4 краткосрочни и 14 средносрочни мерки за горския сектор. Той съобщи, че горите се увеличават като площ и запаси, като има 7.5 млн. куб. м дървесина. Посочи, че горите се управляват под икономически и политически натиск.

Предложи бюджетът за горската администрация да се увеличи с 1/3 и да достигне 40 млн. лева към 2022 г. Друго предложение е да се промени структурата на управление и стопанисване - Агенцията по горите да бъде на пряко подчинение на Министерски съвет Според експерта трябва да има план за поетапно извеждане на търговията на дървесина от държавните гори и да има конкурсно начало на управленския персонал в горската администрация.

Сред 14-те средносрочни мерки са промени в Закона за горите, извършване на национална горска инвентаризация, спиране на заменките, създаване на публични дигитални карти на горите, промени в Закона за лова, с които ползването на държвния дивеч да се изравни финансово за всички потребители, укрепване и институционализиране на зоополицията.

Пламен Абровски от "Има такъв народ" очерта двата основни приоритета на партията в сектор земеделие - създаване на средна класа земеделски производители, както и забавяне концентрацията на производствен ресурс. Според него всички браншови организации трябва да се структурират като единен партньор на изпълнителната власт. Абровски посочи и нуждата от преструктуриране на службата за съвети в земеделието.

От БСП обявиха, че при приоритетите им имат 80% съвпадение с "Демократична България" и "Има такъв народ". Приоритети на социалистите са създаване на гаранционен фонд от 500 млн. лева за хората, които кандидатстват по проекти, както и изграждане на още напоителни съоръжения. Според левицата трябва да се създаде единен електронен поземен регистър, а младите фермери да имат достъп до земя.

,,На тези сесии се чудя какво сме правили всички ние последните 30 години'', заяви един от лидерите на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Той благодари на представителите на останалите политически сили за конструктивните коментари.

Големият проблем, който видяхме в служебния кабинет - ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието. Ресорното министерство е капсулирано. Този контрол трябва да се възстанови, посочи Петков.

Добави, че е било "очевадно" използването на Министерството на земеделието и агенциите по храните и горите като политически инструменти за контролиране на голяма част от населението под някаква форма.

Земеделският министър съобщи за "доста интересни неща" в БАБХ

Като приоритети очерта борбата с корупцията и политическите инвеститори в земеделието.

Вносът на нелегална земеделска стока е безумен. Не е ясно кой как пуска камионите, които влизат на границата и как работят лабораториите на границата. Трябва да се направи нова схема на контрол, отчете още Петков.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев, който бе избран за депутат от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", заяви, че има 95% припокриване между политиките на партиите.

Александър Дунчев: Контрол в горите като цяло имаме единствено превантивен, но не и реален

Отличи нагласата агенцията да е самостоятелен орган, а в бъдеще да стане част от Министерство по климатичните промени с ресорен вицепремиер. Горският и дърводобивният сектор са се обединили, че управлението трябва да е независимо от Министерството на земеделието, храните и горите.

Голяма част от назначенията в горите се правят по политическа линия, като отзад стърчи ръката на ДПС и в по-малка степен на ГЕРБ, сподели Дунчев наблюденията от работата си.

Посочи, че според проучвания опазването на горите е най-важната екологична кауза за обществото.

Novini.bg
16845 34

Коментари 34

Добави коментар
кирчо

2021.11.24 | 16:03

25
кире заприлича малко на славе още не си в парламента не си седнал на банките а редиш правителство ОТ ТОВА ПО МУТРЕНСКО здраве му кажи
Rado Rumenov

2021.11.25 | 23:29

34
Koy glasuva za Kireto ? Ne chuh edna dobra duma za nego ! Ne , che az se sestam za takava.
wtf?!??!

2021.11.25 | 08:12

33
наистина ли някой мисли,че има друга партия, освен бкп?!?! Отговор
Тошо

2021.11.24 | 17:50

32
Кире, много лалаш. Тия около теб са най корумпираните копелета. Вземи, стегни се!
Иван

2021.11.24 | 16:44

31
От години не гласувам, Кирчо няма как да накара шефката ми и много като нея да ми дават повече от 800 лв. заплата !
34

2021.11.24 | 16:37

30
Като го видите този нещастен де.бил ,веднага кадете в къщи с тамян ...Той и другия иди.от Василев са дяволски изчадия ....Съвсем сериозно ,ще се убедите скоро ...
дкмс форевър

2021.11.24 | 16:32

29
абе, клоун кремълски, скрий се с тия изтъркани лавчета

2021.11.24 | 16:19

28
А ти престъпник конституционен си не легитимен за мене и не се опитвай да посягаш на децата ни,че ще пострадаш ти и твоите деца!
34

2021.11.24 | 16:16

27
Доживяхме олиг.офрени и МОШЕНИЦИ да ни управляват ,а сме 2021 г. !!!!!!!!!!!!!!! Наистина българите сме заспали ,бележки овце ....н
поправка

2021.11.24 | 16:07

26
след като машините са спечелили вота може да се иска контролно броене на талони и анулиране или редуциране на резултатите

2021.11.24 | 14:21

17
Бащата на Кирил Петков е Петко Петков, присвоил в съучастие с ПеткоТарашманов от завод "Електроника", и двамата от БКП, 187млн.долара, изнесени първоначално в Австрия и след това в Канада////

2021.11.24 | 15:48

24
абсолютната истина

Добави коментар

Водещи новини