Общо разплатените средства по Програмата за развитие на селските райони са повече от 3,653 млрд. лева

  • 20 ноември 2021 13:59

  • 1806
  • 0
Общо разплатените средства по Програмата за развитие на селските райони са повече от 3,653 млрд. лева
© Pixabay

Напредъкът в изпълнението на прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 е бил представен по време на 17-тото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Всички мерки, които се управляват от Държавен фонд "Земеделие" и Управляващия орган на програмата, за които тече работа по прием, оценка и договориране през настоящата година и от началото на прилагането на ПРСР 2014-2020, са били представени пред участниците от българския сектор, както и предствители на Европейската комисия.

"Общо разплатените средства по програмата са повече от 3,653 млрд. лева, като усвояването е 64,5 на сто, спрямо целия бюджет - над 5,662 млрд. лева", е обявил заместник-министърът и ръководител на Управлвяващия орган Георги Събев. По информация на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) няма риск от загуба на средства по правилото N+3. От фонда са пояснили, че са отчетени забавяния по реализацията на проектите, но са предприети мерки и голяма част от тях са преодолени. Те са подчертали, че се работи максимално усилено по приключване на проектите в заложените срокове. "Поставили сме си високи цели и полагаме всички усилия да отговорим на обществените очаквания от нас", са уверили от фонда.

Започва приемът за "Стартова помощ за млади земеделски производители"

Планира се мерките от Националния стратегически план, в пълния им вид, да бъдат представени до две седмици, на следващото заседание на тематична работна група, е станало ясно още по време на заседанието на комитета. До момента работната група е разгледала всички предложения за интервенции по Първи стълб на Общата селскостопанска политика, като са отразени и направените бележки.

Има разработена секторна интервенция за маслодайната роза, която ще даде и хоризонтално отражение в други мерки. Създадена е и цялостна стратегия за лозя и вино, като са предвидени в нея да действат 5 мерки. На следващо заседание на тематична работна група да представим цялостната ПРСР за новия програмен период, е информирал заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев.

"Готови сме и с петте интервенции, свързани с трансфер на знание, като сме разписали и система за знания и иновации", е съобщил още Гечев. Той е уточнил, че са разработени и всички секторни политики извън Първи и Втори стълб от Националния стратегически план. Разработени са и 5 варианта за въздействието на таваните на директните плащания.

Аграрният заместник-министър е посочил, че предстои да бъдат финализирани текстовете по всички интервенции, финансовия план и екологичната оценка. До Коледа ще имаме готов Стратегически план. След това продължава процедурата с изпращане на драфт към Европейската комисия, е обяснил Гечев. По думите му темпът на работа по него е на нивото и на другите страни членки. Очаква се до края на следващата седмица и оценката на финансовите инструменти.

В рамките на дискусията е бил поставен въпросът за възможна промяна на Стратегическия план предвид очакваното сформиране на Народно събрание. Заместник-министър Гечев е уточнил, че е направена матрица, която може да бъде изменяна, а и представянето на Стратегическия план зависи от съществуването на работещ парламент. По думите му процедурни действия по документа могат да се правят и след Нова година.

Комитетът е одобрил и критериите за подбор на проектни предложения по подмярка 2.1.1 за определяне на консултантски компании, които да подпомогнат младите земеделци. Била е приета и Индикативната годишна работна програма за 2022 година.

Владимир Василев
1806 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини