Министър Бозуков: Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis в размер до 3 млн. лева

  • 13 октомври 2021 17:32

  • 636
  • 1
Министър Бозуков: Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis в размер до 3 млн. лева
©

Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis в размер до 3 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по тютюна. Той съобщи, че ситуацията в сектора е тревожна, тъй като осезателно се редуцира броят на тютюнопроизводителите. „Към момента те са 3320, това е доста тревожна тенденция. Предвид очертаващата се промяна в референтния период обаче, средствата, които ще получават стопаните, ще бъдат повече“, каза още аграрният министър.

Извънреден de minimis ще получат 2 113 от общо регистрираните 3 320. Това са активните тютюнопроизводители, които са реализирали продукцията си за 2020 г. и са вписани в регистъра през 2021 г. Те ще бъдат компенсирани заради засушаването, което нанесе значителни щети върху отглежданата култура и високите цени на газа, които доведоха до повишаване цените на торовете и препаратите. Тютюнопроизводителите, които попадат в обхвата на подпомагане, обработват площи от около 26 000 дка. Предвижда се да се подпомогне покриването на част от производствените разходи в размер до 120 лева на декар. Планираният бюджет по помощта е в рамките до 3 млн. лева. Предвижда се още в края на тази седмица помощта да бъде гласувана на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Приемът на заявления се очаква да бъде открит до края на настоящата година. Помощта обаче ще се предостави в началото на 2022 г., поради достигнат национален лимит по de minimis за настоящата година и невъзможност за изплащане на подпомагането през 2021 г.

„Производителите на тютюн трябва да се поддържат. С тези средства ще подпомогнем стопаните, за да не изчезне тютюнът в страната ни“, посочи министър Бозуков. От своя страна тютюнопроизводителите благодариха на ръководството на МЗХГ за бързата и адекватна подкрепа за сектора.  

Участниците в срещата бяха запознати и с данните за производството на тютюн от реколта 2020/2021 г.  Към днешна дата са прибрани 99,85% от  площите с тютюн за реколтиране през 2021 г. Това са 3 485 ха от общо 3 490 ха за реколтиране в страната. Произведеното количество е  5 926 тона, а средният добив е 170 кг/дка.  Изкупеното количество тютюн за 2020 г. е 5 664 тона.

По време на заседанието бе припомнено, че в преговорите за бъдещата ОСП, страната ни успя да защити прилагането на преходната национална помощ, с която ще се подпомага сектор „Тютюн“ и през периода 2023-2027 г. След изготвянето на анализ на данните, предстои да се вземе национално решение дали ще бъдат променени референтните периоди по схемите за преходна национална помощ, необвързани с производството.

В Консултативния съвет по тютюна участие взеха заместник-министрите на земеделието, храните и горите Явор Гечев и Крум Неделков, както и експерти от аграрното министерство.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
636 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТУРБО ИДИОТИ!!!

2021.10.13 | 18:10

1
ГЕРБ МОЖЕ ДА НЕ ПРАВИ РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ!!! ДУМИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА НА РАДЕВ И ПАРТИИТЕ МУ, СА ДОСТАТЪЧНА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ЗА ГЕРБ!!!

Добави коментар

Водещи новини