Христо Бозуков: Щетите от градушката в Пловдивско са за милиони

  • 30 август 2021 18:26

  • 2060
  • 3
Христо Бозуков: Щетите от градушката в Пловдивско са за милиони
© БТВ

Трудно е да се определи колко точно са щетите, но става въпрос за пострадали около 4000 декара земеделски култури, вероятно щетите са за милиони левове. Най-засегнати са в Ръжево Конаре, Белозем, отчасти в Маноле и Шишманци.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ служебният министър на земеделието проф. Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян.

„Дори държавната помощ, която се дава при много лоши климатични условия, е при 100% унищожение на реколтата, да се изплаща 80% от нея. Много е трудно на 100% да се изплатят щетите, но предстои комисии да започнат обследването на терен. Ще поискаме и нотифициране на държавна помощ по мярката “de minimis” и се надявам, че ЕС ще ни разреши, за да можем да помогнем в максимална степен засегналите“, добави той.

Бозуков допълни, че е посъветвал земеделците от региона в най-кратък срок да отидат в областните земеделски служби и да подадат заявления за обследване на щетите.

„Градоносният облак е засечен от метеоролозите доста от далеч и е следен пътят му, след като е наближил, е започнало обстрелването с ракети от 18:10 ч. и в 19:28 ч. е получен сигнал за спиране на обстрела. Това е стандартна съгласувателна процедура между Министерството на земеделието, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта. В момента тече съвместно учение на НАТО, самолетът заради който е спряно изстрелването на ракетите, е пристигал от Германия и тъй като е минавал над района, от координационния център е подадена забрана да се изстрелват ракети, защото някоя от тях може да го улучи. Нали си представяте какво ще се случи, ако свалим самолет на НАТО“, каза още служебният министър на земеделието.

Разчетът, който сме направили и предложили на Министерството на финансите за бюджета на Министерството на земеделието, е в размер на 110,5 млн. лв.

Според Бозуков тези средства ще бъдат одобрени.

Борислава Борисова
2060 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
73

2021.08.30 | 20:14

3
Само,че парите са окрадени от хората на Мунчо.
ПРЕЦЕДЕНТ КРАДЕВ

2021.08.30 | 19:36

2
СПОКО, КО ТОЛКОВА! ТОВА СА САМО СТРАНИЧНИ ЩЕТИ ОТ НАТОВСКИТЕ НИ ПРИАТЕЛЕ! НИИ ЦЯЛ МИГ ПОХАРЧИХМЕ ТА НЕКВИ КРАСТАВИЦИ И ДОМАТИ ЛИ...

2021.08.30 | 19:32

1
Направо милиарди. Бързо пращайте му на кмета няколко милиона, че има имоти и коли да купува!

Добави коментар

Водещи новини