Тормоз ли е превозът на живи животни в горещините?*

  • 04 август 2021 15:14

  • 1289
  • 2
Тормоз ли е превозът на живи животни в горещините?*
© булфото/архив/

„Крави, телета и овце пътуват с часове през България в жегите без спирка и често без възможност да пият вода по пътя”, съобщава agro.bg.

Екипът на организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ е извършил проучване на транспорта на живи селскостопански животни през България в горещите дни в края на юни и през юли. Резултатът от проучването е силно притеснителен – камиони, пълни, а понякога и претъпкани с животни, пътуват през България в горещините, включително когато температурите надвишават 30, а дори и 40 градуса. В период от около една седмица, организацията наблюдава камиони, натоварени с телета, крави и овце, пътуващи към Турция и Гърция и наблюдава серия от нарушения при транспорта на животните.

За много от камионите, идващи от Централна Европа, а понякога и от Румъния и от страни от Западна Европа, България е транзитна държава към Турция и Близкия Изток.

Животните могат да пропътуват десетки часове, за да достигнат до финалната дестинация.

През България камионите пътуват често от румънската граница на юг до границата с Турция в рамките на един ден и често без да спрат.

ЧЕТИРИ ЛАПИ напомня, че животните не трябва да бъдат транспортирани по начин, който може да им причини нараняване или излишно страдание. В противен случай, това е нарушение на чл. 3 от Регламент на ЕС 1/ 2005 г., който изисква транспортирането да бъде такова, за да се предотвратят страданията на животните.

*Заглавието е на редактора, текстът е със съкращение.

Аделина Делийска
1289 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
къде

2021.08.04 | 15:33

1
къде да ги поят?? ?може и хотел да им организират тия нпо-та.

2021.08.04 | 19:55

2
стой ти без вода 20 ч на 41 градуса жега да видим колко ще издържиш

Добави коментар

Водещи новини