Предложение за таван на субсидиите скара земеделски производители

  • 29 юни 2021 06:54

  • 2495
  • 2
Предложение за таван на субсидиите скара земеделски производители
© Pixabay

Поставянето на ограничителен таван на субсидиите, което се обсъжда в Брюксел, скара различните земеделски браншове у нас, съобщи БНР. Зърнопроизводителите  заплашиха, че ще изкарат тракторите пред агроведомството, ако служебният земеделски министър подкрепи таваните, а ако не го направи, животновъдите ще  потестират заедно с овцете си. 

Hамаляване на плащанията на 60 хиляди евро и таван от 100 хиляди евро на стопанство обсъждат европейските агроминистри. Според зърнопроизводителите това е неприемливо и вредно. Костадин Костадинов:

"60 хиляди евро при едно стопанство от 5 хиляди декара, което ще получава тавани. Какво ще се получи? Раздробяване на фирми, раздробяване на  стопанства. Ще има един трус в сектор "Земеделие"". 

Животновъдите обаче настояват за въвеждане на тавани, за да достигнат субсидии и по-малките стопани. Симеон Караколев: "По статистика 8% от тези зърнопроизвоители прибират 80% от субсидиите на България и в крайна сметка ние отглеждаме едни феодали по места. Това не може повече да продължава."

До 30 юни производителите на плодове и зеленчуци кандидатстват за краткосрочни кредити

Зърнопроизводителите са единственият устойчив сектор със сериозен принос към бюджета: "Когато някой има проблем в сектора си, говори за лошите зърнпороизводиътели. Хайде всеки да си гледа в паничката и да работи. Не може да не внасяш нищо в хазната на държавата и да искаш само, и да ревеш", казва Костадин Костадинов. 

Ако България подкрепи таван на плащанията, едрият бизнес излиза на протест с тежката техника. На контрапротест излаат и дребнитепрозводители, ако няма таван: "Масово изспиване, изгаряне, изхвърляне, струпване на продукцията пред различни ведомства. Не може да продължава повече това нещо", заявява Симеон Караколев.  

Novini.bg
2495 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Таван трябва да има,

2021.06.29 | 07:47

2
Тикво синята власт омете хазната, оплюска евро-фондовете и си напълни сметките по офшорките.
Идиот Новини.бг

2021.06.29 | 07:45

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".

Добави коментар

Водещи новини