С по-високи добиви започва кампанията по прибирането на черешите в област Търговище

  • 21 юни 2021 12:57

  • 374
  • 0
С по-високи добиви започва кампанията по прибирането на черешите в област Търговище
© Pixabay

С по-високи добиви, спрямо миналата стопанска година, започва кампанията по прибирането на черешите в област Търговище. В региона има засадени общо 930 дка черешови дървета, почти колкото и през миналата година, когато са били 942 дка, съобщиха за БТА от Областната служба "Земеделие" в Търговище.

Традиционно най-много масиви с череши има в землището на община Търговище. Сега те са 513 дка, следват общините Омуртаг с 260 дка и Попово със 144 дка. За първа година 12,5 дка череши има и на територията на община Антоново.

Ниските изкупни цени отказват производителите на череши в Кирилово

Кампанията по прибирането на плодовете е започнала в Търговищко и в Поповско, посочват от земеделската дирекция. Към момента прибраната продукция от 115 дка овошки е около 20 тона, при среден добив от 458 кг от декар.

Справка в земеделската дирекция показва, че през 2020 г. стопаните от областта са обрали общо 388 тона череши, а кампанията е завършила със среден добив от 484 кг от декар.

В Кюстендил започна подаването на заявления за разкриване на пунктове за изкупуване на череши

За съжаление, дъждовното време от началото на юни и особено честите и интензивни превалявания през миналата седмица, затрудняват земеделските производители в брането на черешите. Пада и качеството на плодовете, които се напукват и гният от влагата и дъждовете.

Последвайте канала на

Novini.bg
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини