Приключи разсаждането на тютюн реколта 2021 в България, предстои първа беритба

  • 19 юни 2021 13:13

  • 585
  • 0
Приключи разсаждането на тютюн реколта 2021 в България, предстои първа беритба
© Булфото (архив)

Напълно приключи разсаждането на тютюн реколта 2021 и при четирите основни сортови групи отглеждани в България, съобщават от "Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010" /НАТ-2010/.

Според актуализирания национален регистър за стопанската година са заявени за разсаждане общо 33 814 декара площи, а регистрираните тютюнопроизводители са 3 320. Стопаните вече извършват машинно и ръчно окопаване, торене и третиране на полето. До края на юни се очаква да стартира първа беритба при двете дребнолистни ориенталски сортови групи тютюн "Басми" и "Каба Кулак". При едролистните "Бърлей" и "Виржиния" брането ще започне между 10-20 юли.

Тютюнопроизводители поискаха финансово подпомагане заради пандемията

Вчера Европейската междубраншова организация (ELTI) в сферата на суровия тютюн в Европейски съюз е провела видеоконферентна работна среща с централата на една от "четирите големи" мултинационални цигарени компании British American Tobacco.

Целта пред бранша остава същата, както досега - сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС, в това число за тютюнопроизводителите от България, коментира председателят на НАТ-2010 Цветан Филев, цитиран в прессъобщението. Той посочва, че до момента са проведени видеоконферентни срещи с европейските централи на три от "четирите големи" мултинационални цигарени компании.

Последвайте канала на

Novini.bg
585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини