Проф. Иван Станков: Около 20% от козите и овцете са виртуални

  • 18 юни 2021 15:53

  • 840
  • 2
Проф. Иван Станков: Около 20% от козите и овцете са виртуални
© Getty Images/Guliver

Проблеми с работната ръка, със субсидиите, с мнимите стада, с които се крадат субсидии, имат българските овцевъди. Десетки животновъди се събраха на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец на деветото издание на Националния събор на овцевъдите.

Няма категорична яснота какви са щетите за бюджета от неправомерно раздадени субсидии за несъществуващи животни. Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, проблемът вероятно засяга една пета от бранша:  „Поне едно 20% от животните влизат в тази група „виртуални“. В момента дават над 1,3 милиона, но овцете реално са някъде към милион-милион и сто. Значителен ресурс, над 30 % от средствата, се „източват“ по този начин и отиват не по предназначение. Порочните практики в България са много. След като установим, всички тези животни ще ги изключим от субсидиране“. 

Марин Маринов от Шуменско отглежда 800 животни от млечни породи овце. Споделя, че тази година овцевъдите си създали сдружение, с което успели да си гарантират с 30 на сто повишение на изкупната цена на овчето мляко до 1,40 лв. за литър, но остават други сериозни проблеми:  „Най-наболелите проблеми са работната ръка и елементарна механизация, от която се нуждаем. Имах 1500 овце, но бях принуден да ги намаля, защото няма как да се отглеждат без техниката, която ми е необходима за тях. Пари, финансиране няма. Не съм участвал по никакви държавни програми. Заплатата на един овчар е 1000 лева, после имаме по 10 стотинки на литър мляко премия. На месец 1300-1400 лева си ги изкарва. От тази година планирам да ги премирам и за живородено и предадено агне“. 

Ана Минковска от панагюрското село Въта се е прибрала от Испания и със съпруга си и четирите им деца отглеждат 400 овце с тенденция да увеличат стадото: 

„Любовта към животните, няма друго обяснение. Проблеми има, административната част ни е доста проблемна, но се справяме. Ние сме амбициозни млади хора. Работната ръка е голям проблем. Имаме четири деца, две са момчета и се надявам да наследят и да помагат в работата. Трудно е, но се справяме. Изкупните цени варират, което не ни устройва, но се борим“.  

Над 1000 чистопородни животни ще бъдат показани на Националния събор на овцевъдите

Димитър Ненов от Търговище цял живот гледа овце, сега стадото е от 600 овце и също има проблеми, един от които е изхвърлянето на вълната:  „Горим я, хвърляме и я горим. Тази година пак. Около тон и нещо изгорих. Иначе млякото горе-долу по-хубава цена. Агнешкото мръзна малко тази година. Мъчим се. Новите депутати да помислят малко повече за животновъдите, животни не останаха вече. Гледат да ги унищожат, да купуваме от веригите, но там курбан с месо от веригите не става. Само за изборите мислят. След изборите ни забравят“. 

На събора на овцевъдите край Петропавловския манастир, който продължава до неделя, има демонстрации на стари технологии за производство на млечни продукти, фолклорни кътове, концерти, производители на сирене и кашкавал предлагат фермерската си продукция на цени от 15 до над 30 лева за килограм.

Novini.bg
840 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.19 | 01:46

2
Всички офци сме си иcтински, козите са фaлшиви. Както кoвито и вaкците.

2021.06.18 | 16:34

1
Червената кралица на приватизацията – Корнелия Нинова е горда собственичка на луксозен хотел за десетки милиони евро в Гърция. Соцлидерката, която твърди, че „демокрацията й отнела много“, всъщност е успяла да увеличи състоянието си драстично в последните няколко години. Според информацията, шефката на комунистическата БСП е успяла да придобие турбо луксозния хотел „Мираджио Термал Спа Ризорт“ на Халкидики за да се прикрие обаче кой е реалният собственик на имота, както и още по-скандалното обстоятелство – че е купен с пари на данъкоплатците през кредит, отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР), хотелът е вписан на фирмата на подставено лице на Нинова. Това е братът на шефа на една от столичните организации на партията-майка. Става въпрос за Санко Пешев, който е брат на председателя на БСП – Красно село Иван Пешев. Санко Пешев е управител на фирмата, получила кредита – „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД.

Добави коментар

Водещи новини