Над 1000 чистопородни животни ще бъдат показани на Националния събор на овцевъдите

  • 02 юни 2021 14:24

  • 418
  • 0
 Над 1000 чистопородни животни ще бъдат показани на Националния събор на овцевъдите
© Getty Images/Guliver

Над 1000 чистопородни животни - овце, кози, кучета и коне ще бъдат показани на Националния събор на овцевъдите, съобщиха организаторите. Деветото издание на събора ще се състои от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир.

В две обособени зони с обща площ от 1200 кв.м. ще са специализираните изложения на овце и кози.

Стопани от цялата страна ще покажат над 600 селектираните животни от 22 породи овце (Асаф, Аваси, Синтетична популация българска млечна, Черноглава Плевенска, Старозагорска, Каракачанска, Медночервена Шуменска, Дъбенска, Реплянска, Ил дьо Франс, Мутон Шароле, Бергамска, Лакон, Средностаропланинска, Елин Пелинска, Копривщенска, Родопски цигай, Среднородопска, Вакла Маришка, Североизточнобългарска тънкорунна, Декоративни) и пет породи кози (Калоферска дългокосместа, Българска бяла млечна, Боер, Алпийска, Тогенбургска), както и редки автохтоннии високопродуктивни видове.

Изложения на коне-тежковози, различни видове магарета, на Българско овчарско и Каракачанско куче, ще бъдат акцент в дните на събора.

Организаторите предвиждат атрактивни фермерски състезания, представяне на селскостопанска техника, оборудване и специализирана литература.

Под мотото "Българските храни от български суровини" в четирите дни ще се предлагат фермерски продукти от овче и козе мляко и месо от 30 стопани от цялата страна, преработващи собствено мляко. В отделна зона ще е биопазарът с натурални и екологично чисти храни и продукти.

Овцевъдството у нас – любов или бизнес

Съборът на овцевъдите по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. И тази година ще има кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки и етно атракции за цялото семейство.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.
 

Novini.bg
418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини