МЗХГ търси финансови възможности за подпомагане на сектор "Розопроизводство"

  • 28 май 2021 20:21

  • 550
  • 1
МЗХГ търси финансови възможности за подпомагане на сектор "Розопроизводство"
© Pixabay

Розопроизводството е един от секторите, за които е имало индикации, че ще бъдат проблемни. Това заяви на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на среща с розопроизводители и розопреработватели, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Той е подчертал, че към момента в Министерството на земеделието, храните и горите няма никакви средства по схемите за плащания. "Разполагаемите бюджети са изчерпани, те са похарчени по схемите de minimis, но ще търсим всякакви възможности, за да подпомогнем сектора", е уверил заместник-министър Гечев.

Китайско вместо българско розово масло на пазара

Той е посочил, че тези продукти са скъпи, по тази причина и попадат сред рисковите. "По отношение на вноса на розово масло ще искаме вторичен контрол от НАП. Целта е да бъде изсветлен секторът", е казал още Гечев.

Участниците в срещата са били единодушни, че има наличие на сериозен дисбаланс между търсене и предлагане на розовото масло в национален и международен аспект. Производството на розово масло превишава два пъти потреблението, което поражда сериозни излишъци, а това от своя страна води до невъзможност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

Розопроизводителите са заплашени от фалит

Кризата от КОВИД 19 засегна сектора сериозно и българските розопроизводители изпитват затруднения с реализация на продукцията, посочват от министерството. МЗХГ със загриженост следи ситуацията в бранша и търси оптимални възможни варианти за подпомагане на розопроизводителите.

Целта е запазване на работната ниша и да се защитят всички участници в това производство, е станало известно от думите на заместник- министър Явор Гечев.

Радина Лазарова
550 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
неразбиращ

2021.05.29 | 21:41

1
Ми то ако имаше файда,НЯМАШЕ ДА СЕ КОАЛИРАТ,а щяха да гледат РОЗИ.

Добави коментар

Водещи новини