Защо намаляха животновъдните ни ферми със 72%

  • 27 май 2021 13:24

  • 1024
  • 0
Защо намаляха животновъдните ни ферми със 72%
© булфото /архив/, личен архив

Броят на животновъдните ферми в България за периода 2005-2016 година е намалял със 72 процента, като сме рекордьори в целия Европейски съюз. Това пише Гардиън вчера (линк към статията долу). При пилета, крави и свине спадът е над 80 процента, коментира Владислав Панев, икономист и политик от ДБ.

От години пиша, че структурата на субсидиите води до заличаване на дребните стопанства, окрупняване и обезлюдяване на селата. Допълнително корупцията, до която водят безплатните европейски пари, засилва процеса. То и предишният министър Десислава Танева си каза, че лъжем, за да усвояваме повече. И не само в България е така. Графиките доказват тезата.

Не е случайно, че именно в земеделието се случват и големи скандали.

Както и че от година на година внасяме все повече плодове, зеленчуци, месо. Просто схемите в селското стопанство приоритизират 100-200 зърнари, които обсебват всичко. Цени се ниската добавена стойност, но пък произведена от "нашите".

И ако пак някой министър попита "ама как така в страната ни се изливат десетки милиарди безплатни пари, а пък все сме последни" - ами ето затова. Щото никой в ЕС не гледа ефективността, ако покемоните на Борисов гласуват правилно в Европейския парламент.

Novini.bg
1024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини