Трудовите инспектори тръгват по полето

13 април 2021 21:43

Трудовите инспектори тръгват по полето
© gettyimages
1327 3

Трудовите инспектори тръгват на проверки по полето, съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Причината за засиления контрол в сектор "Селско стопанство" е затоплянето на времето и активизирането на дейностите в него.

Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна сила. За целта ще бъдат увеличени екипите, проверяващи в сектора, с инспектори по труда, осъществяващи контрол в други икономически дейности.

Премиерът разкри кога отваря ремонтираната отсечка на АМ "Тракия"

Секторът е един от най-рисковите по отношение използването на недеклариран труд и по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Поради това ежегодно в него се извършват около 10 на сто от всички проверки на ИА ГИТ, пише Монитор.

През 2020 г. в селското стопанство са извършени 3567 проверки. Констатираните нарушения са 10 464, от които 6422 са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 4028 - по изпълнение на трудовите правоотношения. Случаите на работа без трудов договор, установени в сектора през 2020 г., са 207 от 2641 общо.

Работниците в селското стопанство трябва да бъдат наети на трудов договор. Сключването на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е само един от начините за законосъобразно наемане на работна сила в сектора.

От 2021 г. тютюнопроизводителите също имат право да наемат работници с т.нар. еднодневни трудови договори. Наетите на тях не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд "Пенсии" и във фонд "Трудова злополука и професионална болест", припомнят от ГИТ. Осигурителните вноски се внасят авансово, преди заявяването на образците на еднодневни трудови договори.

Земеделските стопани, обработващи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, и тютюнопроизводителите могат да заявят образци по всяко време. Това може да стане дори в извънработното за администрацията време чрез специално разработения софтуер за предоставянето им. Той позволява автоматично генериране на веднъж вече въведени данни на наети, калкулатор за дължими осигурителни вноски и данъци за сметка на наетите, чистата сума за получаване и др.

От началото на годината 225 земеделски стопани са заявили общо 35 647 бр. образци на еднодневни трудови договори, от които за 4 часа - 4270 бр. Основно договорите са за отглеждане на лозя - винени, ябълки, ягоди и лавандула.

Novini.bg
1327 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мафиот

2021.04.14 | 08:09

3
Те да тръгнат по моловете и пристанищата дето вкарват тонове чужда продукция. Скоро в България земеделците ще ги показват само в музея.
тиквата

2021.04.14 | 00:25

2
тиквата ходи по пътищата да се прави на строител, що и тиквеничетата да не тръгнат по полето да отчитат бутафорна дейност.
мамицата им

2021.04.14 | 00:24

1
мамицата им рекитьори.

Добави коментар

Водещи новини