ДФЗ: Стопаните могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователни премии

  • 15 март 2021 08:23

  • 332
  • 0
ДФЗ: Стопаните могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователни премии
© Булфото

От днес земеделските стопани могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска си продукция, информира БНР. Финансовият ресурс, отделен за целта е, 5 млн лв , а за пръв път тази година помощ за застраховане ще получат и производителите на зърнени и маслодайни култури.

Целта на помощта е насърчаването на фермерите и градинарите доброволно да застраховат продукцията си срещу суши, наводнения, градушки и измръзвания. Има условие и за минимални площи, които земеделците трябва да обработват, за да получат подпомагане. 

И тази година фермери ще получат компенсации заради COVID кризата

Максималният размер на съфинансиране за фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия. Стопаните, които застраховат пшеница, ечемик и царевица или маслодайни култури могат да получат до 35 на сто от стойността на застрахователната премия. 

Срокът за предоставяне на застрахователните полици в областните дирекции на фонд "Земеделие" е 31 август. Договорите ще бъдат сключени до 20 работни дни след предоставяне на полиците, а средствата ще се изплатят 10 работни дни след сключване на договора, гарантират от фонд "Земеделие".

Последвайте канала на

Novini.bg
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини