Отношението към меда и пчелните продукти трябва да се възпитава от детството, смята пчелар от Търговище

  • 10 февруари 2021 14:06

  • 576
  • 0
Отношението към меда и пчелните продукти трябва да се възпитава от детството, смята пчелар от Търговище
© pixabay

Отношението към меда и пчелните продукти трябва да се възпитава от ранна детска възраст. Нужно е родителите да включват меда в менюто на децата си. Това каза за БТА в Елена Стоилова, председател на Браншовия пчеларски съюз в Търговище, по повод 10 февруари - Ден на пчеларя.

Водена от това убеждение и по покана на директора на детска градина "Пчелица" Милка Николова, днес Стоилова е имала среща с група възпитаници на забавачницата.

"Разказах им за вълшебния свят на пчелите, за това как се трудят, колко са задружни, за да им бъдат за пример във взаимоотношенията. Обясних какви са пчелните продукти, които добиваме и колко са полезни. Говорих и за ролята на пчелите, за да запазят света и природата около нас богата и красива", каза Елена Стоилова.

Извличаме между 35 и 40 кг мед от пчелен кошер на година

Децата са я изненадали с познанията си, но не са скрили и любопитството си. Особен интерес са предизвикали донесените пчеларски инструменти.

"Едно е да го разказваш, а съвсем друго и да покажеш - особено при такава "публика", коментира пчеларката.

Тя е представила пчеларско було, пушалка, рамкоповдигач и четка - използвани в дейностите по добиването на мед. Децата са докоснали килийките, където се люпят пчеличките и се събира медът. Тези рамки ще бъдат бракувани, но по-важно е, че малчуганите са надникнали в един тайнствен свят, коментира Елена Стоилова.

Пчеларите от Търговищкия регион изпращат 2020 година като лоша, поради климатичните промени. Стоилова обясни, че снегът по време на цъфтеж на първите овошки са забавили развитието им, а заради сушата добивите са били ниски.

"Някои колеги изобщо не вадиха мед. Заради пандемията нямахме добри продажби, много сделки пропаднаха. Отправяме надеждите си към настоящата година, да е по-плодородна и сполучлива", каза в празничния ден Стоилова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
576 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини