Сортовете тютюн "Бърлей" и "Виржиния" са почти изкупени

  • 17 декември 2020 16:31

  • 512
  • 0
Сортовете тютюн "Бърлей" и "Виржиния" са почти изкупени
© bulphoto (архив)

Във връзка с текущата активна изкупна кампания на тютюн от реколта 2020, екипи на "Национална асоциация на тютюнопроизводителите -2010" (НАТ-2010) обходиха голяма част от тютюнопроизводителните райони на България и на място проследиха, как върви реализирането на суровината по пунктовете за изкупуване, съобщават от Асоциацията на тютюнопроизводителните.

Заради пандемията от коронавирус и ограничителните противоепидемични мерки, в няколко области на страната ръководството на асоциацията е организирало видеоконферентна връзка с общинските координатори на браншовата структура за доизясняване на ситуацията по изкупуване на продукцията в национален мащаб.

ДФЗ започва прием по подмярка "COVID 3"

От едролистната сортова група тютюн "Бърлей" вече са изкупени 510 т, което е 90 процента от произведените около 565 т, като изплащането към стопаните се извършва в законовият срок от 30 дни след продажбата. Средната изкупна цена варира в диапазон 3,25-3,40 лв/кг, затвърждавайки параметрите от предходният стопански цикъл на 2019 г. При втората едролистна сортова група "Виржиния" изкупеният тютюн възлиза на 92 процента или 1332 т от произведените 1448 т. Средните изкупни цени са 4,30-4,45 лв/кг.

От дребнолистната сортова група ориенталски тютюн "Каба Кулак" до момента са изкупени 84 на сто, равняващи се на 180 т от произведените 215 т. Средните изкупни цени са 5,65-6,05 лв/кг. При втората ориенталска сортова група дребнолистен тютюн "Басми" ситуацията е по-специфична.

С началото на изкупната кампания са се появили индикации за по-ниски изкупни средни цени в сравнение с реколта 2019, което е внесло смут сред тютюнопроизводителите и към браншовите организации в сектора е имало много сигнали и обаждания. Проверка е установила, че търговските дружества, с които стопаните имат предварително сключени договори, предлагат цена за тютюна по-ниска с около 1 лев от миналогодишната.

Поради въздържане и отказ от страна на земеделците да продават суровината си при тези условия, не е ясно колко от произведените 4530 т са реализирани досега, се посочва в съобщението. Очаква се тютюнът от четирите сортови групи в общ производствен обем 6753 т да бъде изкупен на 100 процента до края на януари 2021 г, когато ще станат ясни напълно крайните данни за количества и средни изкупни цени.

Над 90% от тютюна реколта 2019 в България е разсаден

Ръководството на НАТ-2010 се обръща към тютюнопроизводителите от България и напомня, че като всички останали сфери и браншове от икономиката на страната и сектор "Тютюн" се развива в условия на пазарна икономика, които са динамично развиващи се и конюнктурно обвързани. Сега и за в бъдеще за земеделските производители отглеждащи тютюн е препоръчително да сключват двустранни договори с проверени и надеждни търговски оператори, да следят за адекватно окачествяване и навременно изплащане на тютюневата суровина.

Съгласно ЗТТСТИ, задължително е реализацията на продукцията да се извършва регламентирано чрез Предавателно-приемателни протоколи или фактури, както и ежегодното вписване в Регистър на тютюнопроизводители.

Мая Йорданова
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини