От 30 октомври се отваря прием по схема за подпомагане на животновъдите с европейски пари

29 октомври 2020 21:08

От 30 октомври се отваря прием по схема за подпомагане на животновъдите с европейски пари
© pixabay
1258 0

От 30 октомври до 25 ноември 2020 г. се отваря прием по схемата de minimis на животновъди за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор "Говеждо месо". Бюджетът на помощта е 1,5 млн. лева. Средствата ще бъдат изплатени до 13 декември, съобщава ДФ "Земеделие".

Финансовата подкрепа има за цел да подпомогне родните производители да реализират отгледаните от тях говеда при въведеното извънредно положение у нас заради пандемията от коронавирус (COVID-19).

Удължават се сроковете за прием на заявления и отчитане по схемите за държавни помощи

Говедата, предназначени за клане следва да са отглеждани поне 6 месеца до датата на клане в стопанството на земеделския стопанин, кандидат по помощта.

Те трябва да бъдат продадени от стопанството директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или в собствения кланичен пункт на земеделския стопанин. Необходимо е продадените и заклани животни да бъдат на възраст от 12 месеца включително до навършване на 24 месеца.

Помощта се предоставя за животните, заклани и реализирани в периода 1 август - 18 ноември 2020 г. Размерът на подпомагането е до 150 лв. на заклано говедо, пише в съобщението. Указанията по схемата са публикувани на сайта на ДФ "Земеделие".

Мая Йорданова
1258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини