Реколтата от мурсалски чай е по-оскъдна заради лошо време

Реколтата от мурсалски чай в района на Триград е по-оскъдна през тази година заради неблагоприятни метеорологични условия, съобщиха собственици на плантации с култивиран чай.

Ароматната билка, препоръчвана при простуда, белодробни проблеми и др., се търси от купувачи от цялата страна особено в условията на пандемия.

Намалението на добивите от мурсалски чай е до 40-50 процента заради последици от градушки, дъждове, мана през това лято, уточняват от кметството. Плантациите от култивиран чай край Триград надхвърлят 100 дка, като растението се отглежда при същите климатични условия и надморска височина като естествените находища. Лехи с целебния чай растат и в почти всяка градина в Триград, уточняват от кметството.

Традиционните клиенти и познавачи на мурсалския чай се запасяват с него обикновено в навечерието на очаквани грипни периоди, тъй като е изпитано средство за укрепване на имунитета, твърдят собственици на плантации.
Заради насажденията с мурсалската билка, мед от Триград също е особено търсен.

Пчелният продукт с гаранция, че е от региона на чая на надморска височина над 1600 м, се търгува около 15 лв. за опаковка от 800 г.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет