Тютюнопроизводителите ще продължават да получават преходна помощ и следващите 2 години

Тютюнопроизводителите ще продължават да получават субсидии и през следващите две години 2021 и 2022 по механизма за преходната национална помощ. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева преди конференция на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България в Харманли.

За тютюнопроизводителите е добре, че успяхме да защитим тази помощ за преходния период и макар и с намаляващ бюджет, тези плащания ще бъдат предоставени, уточни Танева. Голямата битка ще бъде дали това да не бъде възможно за целия следващ нов програмен период, макар че към момента в проекта на регламента липсва такава помощ, посочи Танева.
На репортерски въпрос тя отговори, че на предстоящата среща със стопаните ще бъде обсъждана и помощ по механизма "De minimis".

Преди форума тютюнопроизводителите се оплакаха от около 2 пъти по-слаба реколта заради сушата този сезон. Председателят на конфедерацията Асен Кичуков каза, че организацията е в добър диалог и разбиране със земеделския министър.

Задочно министър Танева коментира, че посоката, в която може да се работи, е подкрепа за водоспестяващите технологии и рехабилитацията на инфраструктурата на "Напоителни системи". Работи се и по проект за изменение на нормативната уредба, чрез който да се осигури по-лесен достъп до водоползване за земеделски нужди.

На питане за тазгодишната зърнена реколта Танева поясни, че нейният размер по оперативни данни на областните служби "Земеделие" е 4,53 млн. тона, което е по-малък от очаквания добив, но който, независимо от това, ни оставя в позицията на нетен износител на пшеница.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет