Десислава Танева: Добивът на пшеницата тази година е малко над 4,6 милиона тона

14 септември 2020 12:40

Десислава Танева: Добивът на пшеницата тази година е малко над 4,6 милиона тона
© Булфото
986 1

Добивът на пшеницата тази година е малко над 4,6 милиона тона.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти при откриването на учебната година в Тракийския университет.

"България към днешна дата ще изпратим тежка година, особено в източна България, където влагозапазеността беше рекордно ниска в последователни месеци. В общ план като държава приключваме пшеницата като основна зърнена реколта и тя се наблюдава основно с добив малко над 4,6 милиона тона. Напълно достатъчно за зърнения баланс и вътрешното потребление за изхранване на населението и фураж, около милион и половина, за което отиват. Тази разлика от обичайните добиви в последните четири-пет години между 5,8 до 6 означава по-малък обем за износ. Към момента темпът на износ го показва – той е значително под нивата от миналата година. Това е нормално. Но така или иначе изхранването естествено, че ще бъде с родна зърнена суровина", каза тя, предаде Фокус.

"В момента тече жътвата на слънчоглед и царевица, където се очакват намалени добиви. И при слънчогледа, и при царевицата говорим за добиви, които ще осигурят фуражния баланс и този, който е за изхранване при слънчогледа и царевицата. Там ще говорим за разлики, които ще се отразят в по-ниския износ. Жътвата е по-напреднала при слънчогледа и с увеличаването на процента ожънати площи, расте и средния добив, защото най-добрите площи се жънат около средата и след това, тъй като започнаха с най-изсъхналите полета. Ще се радвам ако намалението е в рамките на 20-25 %", добави Танева.

Novini.bg
986 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
смях

2020.09.14 | 13:28

1802
Пълен смях сте, а изкупна цена. Колко замеделски фирми имате с които точите пари и хвърляте продукция навятъра. Сатанисти

Добави коментар

Водещи новини