Десислава Танева: Добивът на пшеницата тази година е малко над 4,6 милиона тона

Добивът на пшеницата тази година е малко над 4,6 милиона тона.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри пред журналисти при откриването на учебната година в Тракийския университет.

"България към днешна дата ще изпратим тежка година, особено в източна България, където влагозапазеността беше рекордно ниска в последователни месеци. В общ план като държава приключваме пшеницата като основна зърнена реколта и тя се наблюдава основно с добив малко над 4,6 милиона тона. Напълно достатъчно за зърнения баланс и вътрешното потребление за изхранване на населението и фураж, около милион и половина, за което отиват. Тази разлика от обичайните добиви в последните четири-пет години между 5,8 до 6 означава по-малък обем за износ. Към момента темпът на износ го показва – той е значително под нивата от миналата година. Това е нормално. Но така или иначе изхранването естествено, че ще бъде с родна зърнена суровина", каза тя, предаде Фокус.

"В момента тече жътвата на слънчоглед и царевица, където се очакват намалени добиви. И при слънчогледа, и при царевицата говорим за добиви, които ще осигурят фуражния баланс и този, който е за изхранване при слънчогледа и царевицата. Там ще говорим за разлики, които ще се отразят в по-ниския износ. Жътвата е по-напреднала при слънчогледа и с увеличаването на процента ожънати площи, расте и средния добив, защото най-добрите площи се жънат около средата и след това, тъй като започнаха с най-изсъхналите полета. Ще се радвам ако намалението е в рамките на 20-25 %", добави Танева.

Коментари

  1. 2020.09.14 | 13:28
    Пълен смях сте, а изкупна цена. Колко замеделски фирми имате с които точите пари и хвърляте продукция навятъра. Сатанисти
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет