Производители на киви се оплакаха от липса на възможност за субсидии

  • 11 септември 2020 21:34

  • 1689
  • 2
Производители на киви се оплакаха от липса на възможност за субсидии
© pixabay

Производители на киви в Петрич се оплакаха от липса на възможности за получаване на субсидии. Кивито е плод, който се отглежда на малко места в България.

Заради липсата на възможност да кандидатстват за европейско финансиране и да получават финансови помощи по кризисните програми на министерството на земеделието, в района масово се отказват от производство на киви, останал е само един голям производител, съобщава БНТ.

След 16 септември ще започне поетапното изплащане по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза

От 1500 декара засадени с киви преди 20-тина години, в момента в Петрич този плод се отглеждат едва на 40-50 декара. Причината е, че у нас отглеждането на актинидия, както се нарича растението, не се субсидира по европейските програми, за разлика от други държави-членки на ЕС, където производителите получават субсидии.

Липсата на финансиране се отразява зле при производството на киви, тъй като вдига изключително много цената на плода. И за да покрие направените инвестиции, производителят е принуден да продава скъпо. Внасяните основно от Гърция плодове обаче са на далеч по-ниска цена, и все по-малко потребителите купуват българско киви, разказаха ни днес производители.

Те обсъдиха проблема с министъра на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри днес в Петрич.

Димитър ГлавчевДимитър Главчев Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в е единственият останал голям производител на киви в района на Петрич. Грижи се за около 20 декара с насаждения.

"Никакви субсидии не получавам освен директните плащания за площ. Не получавам нито за количество, нито за качество, нито пък сега за COVID -19. Просто всичко си плащам сам. За това и си имам собствен водоизточник, трафопост", оплаква се Димитър ГлавчевДимитър Главчев Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

Основната причина, поради която кивито не попада в списъците на насажденията за отглеждането, на които може да се кандидатства за европейско подпомагане, е че този плод не е сред традиционните за страната ни.

На среща със земеделски производители от Петрич, министър Танева обсъди и възможностите за получаване на по-високи доходи в сектора. Беше подчертано, че за тази цел е необходимо създаване на организация на производителите в района с достатъчно на брой членове, за да се защити доходът им.

Мая Йорданова
1689 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.09.11 | 22:59

2
kivqci,imashe i ohluvqvi da ge
шопендар

2020.09.11 | 22:01

1
суперите са заредени с френски картофи китайски чесън,испански лук ,киви от майната си,домати от гърция и турция,чушки от къде ли не,сирене и кашкавал и яйца от полша,от германия,от франция,краставици прави от майната си,и както изглежда за БЪЛГАРСКИЯТ производител на никой не му пука.само лозунги и обещания.

Добави коментар

Водещи новини