От 21 юли започват плащанията за застраховане на реколтата от винено грозде

  • 15 юли 2020 13:17

  • 389
  • 0
От 21 юли започват плащанията за застраховане на реколтата от винено грозде
© Pixabay

От 21 юли започва изплащането на финансовата помощ по мярката "Застраховане на реколтата" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019-2023 г. Договорите с одобрените кандидати се подписват от 14 юли. Финансовата помощ по мярката се изплаща в срок от 5 работни дни от сключването на договора, съобщиха от Държавния фонд "Земеделие".

От финансовата институция припомнят, че приемът по мярката се проведе от 4 май до 30 юни 2020 г., като общата сума на подадените заявления е 290 хил. лв. От тях ДФ "Земеделие" ще финансира процент, съобразно вида на покритите застрахователни рискове. До 60 на сто от разходите за платените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша) и други застрахователни рискове - загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител, и загуби, причинени от пандемии при хората. До 80 на сто от разходите за платените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша).

Приемът по мярка "Кризисно съхранение на вино" ще продължи до 24 юли

Най-често срещаните застрахователни рискове, включени в полиците на кандидатите, са градушка, буря и проливен дъжд. По-голяма част от гроздопроизводителите са избрали да застраховат реколтата си срещу природни бедствия и да получат до 80 на сто съфинансиране за платените застрахователни премии.

Novini.bg
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини