Танева обяви, че се очаква през юли или август да се отвори приемът по извънредната мярка COVID-19

До 1 юни 2020г. договорените средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 -2020 г.) са 80,1%, а 69% са по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020г.). Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание. По думите й, това сочат данните във връзка с текущото състояние и напредъка при реализацията на двете програми.

„По ПРСР 2014-2020г. изплатените средства възлизат на 45.2 %. По правилото N + 3 и прогнозата, и плана за разплащането, ще се стигне  до един значително по-висок процент. По ПМДР 2014-2020г. разплатените средства достигат 25 %. Очакваме до края на годината стойността на изплатения финансов ресурс към бенефициенти  да  е близо 45 %“, посочи още министър Танева.

Относно напредъка по подготовката на Стратегическия план за периода 2021-2027 тя уточни, че в средата месец юли се очаква да бъде публикуван Наръчник за зелени мерки и да се проведе обществено обсъждане по него. „В последното тримесечие ще получим препоръките на ЕК за Зелената сделка и в края на годината можем да имаме една предварителна подготовка и драфт на Стратегическия план“, допълни още земеделският министър.

Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри каза още, че се очаква в края на юли или началото на август да се отвори приемът по извънредната мярка COVID-19. Тя подчерта, че за първи път по инициатива на България се променя Регламент 1305, с впечатляващо мнозинство в ЕП, което ни дава основанието за програмиране на тази мярка в обхвата на ПРСР. Нейният бюджет е до 2 % от Програмата и е за подкрепа на земеделските производители и малките и средни предприятия за първична преработка на земеделска продукция. Целта е те да бъдат компенсирани за загуби от пандемията. „Това е голям успех за страната ни,  с приноса на всички български евродепутати в тази процедура без значение от коя партия са. Изразявам благодарността към тях и към Комисар Мария Габриел за успеха на България", заяви още министър Танева.

Земеделските стопани получиха близо 1,9 млрд. лева за Кампания 2019

Министър Танева поясни, че направление COVID-1 включва чувствителните секторите „Животновъдство - ДПЖ и ЕПЖ“, „Растениевъдство“, пчеларство, рози и декоративни цветя.

По подмярка COVID-2 са всички останали в областта на растениевъдството, свине и птици. „Плащането, което предложихме и на бранша, и предварително комуникирано с Комисията е следното - 30 лв. за едно заето лице в стопанството, отглеждащи други селскостопански култури, извън допустимите за COVID-1. За отглеждащите свине - за едно заето лице в земеделско стопанство, ставката е 245 лв. и 430 лв. за едно лице е земеделско стопанство, отглеждащо птици. Таванът е 7000 евро на един кандидат“, каза още Танева.

Министър Танева заяви, че по подмярка COVID-3 включва малките и средни предприятия, преработващи първична земеделска продукция и извън обхвата на ОПИК.

„Компенсацията е изчислена в два алтернативни варианта, който си избере бенефициента. Единият е 5 % от декларираните приходи от реализацията на преработената продукция за 2019 г. при условие, че има 20 % спад на приходите за 4 месеца през 2020 г. или 270 лв. на едно заето лице“, каза още министърът.

Тя обясни, че по COVID-1 Комисията в предварителната комуникация не приема предложението за плащане на единица площ или на брой животно, а поиска да се определи за компенсация абсолютна сума за категория стопанство. „В момента работим върху определянето на категориите стопанства по големина и определянето на абсолютна сума за плащане, каквото е изискването на ЕК“, разясни министър Танева.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев, каза, че има готовност да бъдат извършени изключително бързи разплащания към бизнеса по мерките COVID в рамките на м.септември до началото на м. октомври. „Става въпрос за финансов пакет с размер около и малко над 100 млн. лв., от които по-голямата част ще бъде насочена директно към земеделските производители. Ще направим един много бърз прием чрез системата ИСАК на база на заявените площи и животни от миналата година сравнено с базовите заявления през тази година, без административна тежест за бенефициентите”,посочи Грудев.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет