В Добричко очакват между 150-400 килограма пшеница от декар

  • 15 юни 2020 10:40

  • 424
  • 0
В Добричко очакват между 150-400 килограма пшеница от декар
© Getty Images/Guliver

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват от 150 до 400 килограма пшеница от декар, съобщи за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова преди началото на жътвата. По думите ѝ прибирането на хлебната култура в крайморските общини Шабла и Каварна, където посевите най-много пострадаха от сушата, ще започне до десетина дни, а в цялата област - в началото на юли.

Край морето вече прибират ечемика, който е по-устойчива култура на суша и болести, и средният добив е около 150 килограма, така че пшеничените масиви там няма да дадат повече, каза председателят на браншовата организация. По думите й в благодатните години реколтата от ечемик достига 500-600 килограма от декар.

Суша, лош избор на сортове и 40% по-ниски добиви от пшеница в Добружда

Радостина Жекова коментира, че пшеницата се е спасила от полягане в падналите в последните дни дъждове в Добричкия регион, тъй като не е могла да израсте и е останала ниска. Със сигурност обаче в райони, където за ден паднаха по 40 литра на квадратен метър, ще има наводнени полета и в калните наноси комбайните няма да могат да влязат. След последните валежи в почвения слой между 10-25 сантиметра, който доскоро беше напълно сух, влагата вече е 87 на сто от необходимото и запасите са добри за пролетните култури, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В Добричка област засетите масиви с пшеница са около 1 245 000 декара, но има изсъхнали полета, които след обследване от специалисти се разорават.

Последвайте канала на

Novini.bg
424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини