Четири огнища на Ку-треска в Ямболска област

  • 12 юни 2020 15:49

  • 975
  • 2
Четири огнища на Ку-треска в Ямболска област
© Pixabay

В Ямболска област са установени четири огнища на Ку-треска при преживни животни, съобщи д-р Добромир Димитров, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол.

Положителните проби са открити при 12 едри и дребни преживни животни в региона при планирани изследвания за контрол на болестта. Засегнати са четири ферми с над 1180 контактни животни. Те са за отглеждане на кози в елховското село Маломирово, за овце в Стралджа, за крави в стралджанското село Атолово и за едри преживни животни в боляровското село Шарково.

Болестта е сезонна и се разпространява от кърлежи, причинителят образува спори, които оцеляват дълго в природата и са устойчиви на дезинфектанти. Заболяването се предава и на хората чрез праха от помещенията, в които се отглеждат животните, обясни д-р Димитров.

Огнища на шап в Турция, има риск за пренос в България

Взети са допълнителни проби от засегнатите стада. На стопаните на фермите са издадени предписания за извършване на ваксинация на стадата и лечение на заболелите животни.

На 15 юни Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще изследва 14 контактни работници в засегнатите ферми. На този етап те не проявяват симптоматика на заболяването, която е близка до грип и Ковид 19.
Въведена е временна възбрана върху млечната продукция от животните. Кметовете на населените места, в които са засегнатите ферми, са уведомени за извършване на дезинсекция против кърлежи и комари.
Досега в страната са установени общо 34 положителни проби на Ку-треска в четири области - София-област, Шумен, Габрово и Ямбол.

Последвайте канала на

Novini.bg
975 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
123

2020.06.12 | 19:08

2
ЕЕЕЕЕЕЕ СЕГА И КОЗИТЕ ЛИ ПОГНАХТЕ , СТИГА БРЕЙЙЙЙЙЙЙЙ

2020.06.12 | 18:58

1
Другарката Нинова ще реши проблема,тя е специалист по козите даже и снимки има с тях,особено с пърчовете

Добави коментар

Водещи новини