Ще ядем ли повече български храни след решението да се разшири предлагането им в големите магазини?

1
© Pixabay

„Българските биопродукти са същата гама продукти, коити се произвеждат по конвенционален начин. Биопроизводството е предназначено предимно за малки и средни ферми“, посочи Симеонова.

ДДС на българските плодове и зеленчуци е високо в сравнение с другите държави. Изискванията за опаковки, етикетиране също са големи. Това коментираха представители от бранша пред БНТ.

Албена Симеонова – председател на Асоциацията на биопроизводители, заяви, че се подкрепя идеята за повече биопродукти е подкрепяна от нейните колеги.

По отношение на въпроси, че биопродуктите са по-скъпи, тя каза, че това може да се дължи на надценка от търговеца.

Посочи, че във връзка с решението на правителството няма основание за притеснения за увеличаване цените на родните продукти.

Преди месец правителството взе решение да Българското законодателство задължи веригите да имат обособени места, на които да излагат българско производство храни, сред които освен плодове и зеленчуци, са яйца, мед, мляко, риба и др.

Финансово подпомагане за българските производители покрай тази мярка обаче няма, потвърди Димитър Зоров председател на Асоциацията на млекопроизводителите.

„Изберете българския биопродукт, защото наистина е вкусен и здравословен“, призова тя.

„Има един гратисен период, през който веригите трябва да се настроят. Най-реалната прогноза е месец, месец и половина“, коментира той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1

Водещи новини