Ще ядем ли повече български храни след решението да се разшири предлагането им в големите магазини?

ДДС на българските плодове и зеленчуци е високо в сравнение с другите държави. Изискванията за опаковки, етикетиране също са големи. Това коментираха представители от бранша пред БНТ.

Преди месец правителството взе решение да Българското законодателство задължи веригите да имат обособени места, на които да излагат българско производство храни, сред които освен плодове и зеленчуци, са яйца, мед, мляко, риба и др.

Финансово подпомагане за българските производители покрай тази мярка обаче няма, потвърди Димитър Зоров председател на Асоциацията на млекопроизводителите.

„Има един гратисен период, през който веригите трябва да се настроят. Най-реалната прогноза е месец, месец и половина“, коментира той.

Посочи, че във връзка с решението на правителството няма основание за притеснения за увеличаване цените на родните продукти.

Допълнителни близо 140 млн. лева за земеделските стопани по  две схеми

Албена Симеонова – председател на Асоциацията на биопроизводители, заяви, че се подкрепя идеята за повече биопродукти е подкрепяна от нейните колеги.

„Изберете българския биопродукт, защото наистина е вкусен и здравословен“, призова тя.

По отношение на въпроси, че биопродуктите са по-скъпи, тя каза, че това може да се дължи на надценка от търговеца.

„Българските биопродукти са същата гама продукти, коити се произвеждат по конвенционален начин. Биопроизводството е предназначено предимно за малки и средни ферми“, посочи Симеонова.

Коментари

  1. 2020.05.22 | 20:21
    Дали ще ядем повече спекула?? ОХИ
    1. 2020.05.23 | 15:57
      сигурно е
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет