Пчелари и природозащитници организираха мълчаливо бдение "Да спасим живота на пчелите" в Плевен

В Плевен пчелари и природозащитници организираха мълчаливо бдение пред сградата на Съдебната палата в града под мотото "Да спасим живота на пчелите!", съобщава БТА.

Инициатор за протестното действие бе Фондацията за околна среда и земеделие /ФОСЗ/. Присъстващите запалиха свещи.

Пчелари искат отнемане на субсидията на земеделци заради непозволени пестициди

Председателят на неправителствената организация Албена Симеонова смята, че действията на институциите и на съдебната система са неефективни при защитата на труда на пчеларите. Тя се аргументира с данни на Областния пчеларски съюз в Плевен.

Според пчеларите в редица селища на Северна България през последните няколко дни са загинали над 20 000 пчелни семейства. Сведенията са от собственици на пчелини от регионите на Плевен, Враца, Монтана, Ловеч, Разград и Варна, сигнализирали за масово измиране на пчелите в резултат на използване на пестициди при третиране на земеделски площи, без спазване на разпоредбите на контролните органи.

От неправителствената организация, в подкрепа на недоволството на пчеларите, са организирали подписка на своята страница във фейсбук. Документът ще бъде внесен от природозащитници в Европейския парламент, както и в българските институции, с настояване да се предприемат адекватни действия в защита живота на пчелните семейства.

Представители на фондацията, пчелари, ветеринарни специалисти, на плевенското Ловно-рибарско дружество,  представиха проблемите в сектора. Присъстващите дадоха конкретни примери за щетите на редица пчелини в плевенски села.

Коментари

  1. 2020.05.22 | 08:38
    Протестите добре, подписка та за ЕК добре. Но колегите трябваше да закара всички човали с изтровените пчели пред вратите на Танева. Защото това е резултата от нейното бездействие.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет