Допълнителни близо 140 млн. лева за земеделските стопани по  две схеми

  • 15 май 2020 15:38

  • 971
  • 0
Допълнителни близо 140 млн. лева за земеделските стопани по  две схеми
© Pixabay

Допълнителни близо 140 милиона лева ще получат земеделските стопани по схемите за директни плащания и обвързана подкрепа за кампания 2020 г. Това стана ясно по време на видеоконферентен разговор на министъра на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри с всички браншови организации в сектор "Земеделие", които получават подпомагане по директни плащания и обвързана подкрепа. Представителите на браншовите организация единодушно приеха предложението, което бе дадено като възможност от Европейската комисия, информират от МЗХГ.

Съгласно Регламент (ЕС) 2020/127 на Европейския парламент и на съвета, държавите членки могат да прехвърлят средства между двата стълба на ОСП за Кампания 2020. "Средствата може да ги получите в следващите месеци, до края на календарната година. С тях пакетът за директните плащания ще бъде увеличен с 9 на сто и подпомагане ще могат да получат около 60 хил. земеделски стопани", обясни министър Танева.

Предложена бе и промяна в срока, в който се предоставят документи за доказване на реализация за сектор "Плодове и зеленчуци". Промяната на срока на 31 декември 2020г. вместо 31 януари 2021 г., ще даде възможност плащането по схемата да бъде изтеглено с един месец по рано. Предстои заинтересованите браншови организации да изпратят становище.

По време на срещата заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева съобщи, че следващата седмица ще бъдат публикувани за обществено обсъждане насоките за кандидатстване по подмярка 16.4 "Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. По думите ѝ, мярката ще подпомогне къси вериги за доставка между земеделския производител и крайния потребител.

ДФЗ изплати над 30 млн. лева за протеинови култури за Кампания 2019

"По този начин ще има не повече от един посредник. Ще се подпомагат и местни пазари на обединения от земеделски производители, които са в радиус от 75 км от местния пазар. Допустимите разходи ще са за сътрудничество, оборудване, създаването на самия пазар, хладилни витрини и транспортни средства", допълни Василева.

Тя подчерта, че се планира приемът по мярката с бюджет от 8 млн. евро да бъде отворен в началото на юни. Срокът за подаване на проекти за нея ще бъде два месеца.

През следващия месец се планира и отварянето на приеми по подмерките 2.2 "Създаване на консултантски услуги" и 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от ПРСР 2014-2020 г., съобщава БТА.
 

Novini.bg
971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини