Зърнопроизводители в Добричко са подали заявления за обследване на близо 17 000 декара с пшеница

  • 11 май 2020 16:25

  • 724
  • 0
Зърнопроизводители в Добричко са подали заявления за обследване на близо 17 000 декара с пшеница
© Pixabay

Зърнопроизводители в Добричка област са подали заявления за обследване на около 16 860 декара с пшеничени посеви с влошено състояние въпреки благоприятното влияние на падналите майски валежи, съобщават от областната дирекция "Земеделие".

Депозирани са 26 заявления за полета, които стопаните сочат като пострадали от сушата в региона. Експерти на дирекция "Земеделие" и на други областни структури на Министерството на земеделието, храните и горите обхождат масивите.

Дългоочакваният голям дъжд в Добричкия регион върна надеждата на зърнопроизводителите за добра реколта

В първите дни на май по данни на арендатори, кооперации и земеделски стопани падналите валежи в региона са от 29.6 литра на квадратен метър в община Тервел и 20 литра в общините Балчик и Добричка до 13 литра в землищата на Генерал Тошево и 9 литра край Каварна, посочват от областната дирекция. Валежите са разпределени изключително неравномерно като, например, в община Шабла в част от землището на село Граничар са измерени по 32 литра на квадратен метър, в Захари Стояново и Дуранкулак - по 3 литра, а в останалите селища в района няма и капка дъжд. И в дните между 4-8 май картината на валежите е пъстра - с големи количества на локални места и само с по два-три литра в други райони на областта, допълват от дирекцията.

В периода 18-22 май ще бъде направено ново - трето поред обследване на есенниците в Добричка област, като ще се даде и прогноза за средните добиви. Новата зърнена реколта в региона се очаква от над 1 245 000 декара с пшеница.

Последвайте канала на

Novini.bg
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини