Градското земеделие процъфтява в условията на пандемия

  • 13 април 2020 11:25

  • 1282
  • 0
Градското земеделие процъфтява в условията на пандемия
© Pixabay

Карантинните мерки заради коронавируса подтикват повече хора в градовете да отглеждат плодове и зеленчуци в домовете си, давайки потенциално траен тласък на градското земеделие, пише Томсън Ройтерс, позовавайки се на данни на архитекти и хранителни експерти.

В някои страни паническото пазаруване по време на кризата опразни рафтовете в супермаркетите и стимулира купуването на семена, информират местни медии.

"Повече хора се замислят за това откъде идва храната им, колко лесно може да бъде нарушено това и как да бъдат намалени смущенията", отбелязва ландшафтният архитект Котчакорн Воракхом, която е проектирала най-голямата градска покривна ферма в Азия, разположена в Банкок.

"Хората, проектантите и правителствата трябва да преосмислят как се използва земята в градовете. Градското земеделие може да подобри продоволствената сигурност и храненето, да ограничи влиянието на климатични промени и да намали стреса", коментира тя пред Томсън Ройтерс.

Очаква се до 2050 година над две трети от световното население да живее в големите градове, сочат данни на ООН.

Градското земеделие може да е решаващо за изхранването им с капацитета да произвежда до 180 милиона тона храна годишно или около 10 процента от глобалната продукция на варива и зеленчуци. Това сочи изследването от 2018 година, публикувано в сп. "Бъдещето на Земята".

Малкият Сингапур, една от най-богатите страни в Азия, внася над 90 процента от храните си и в него градското земеделие, включващо вертикални и покривни ферми, бързо набира популярност.

Рязко поевтиняване на храните по света заради COVID-19 отчита ООН

Градът държава, който оглавява глобалния индекс за продоволствената сигурност за 2019 година на Икономист интелиджънс юнит (Economist Intelligence Unit), си е поставил за цел до 2030 година да покрива сам 30 процента от хранителните си нужди.

Планира се това да стане чрез по-голямо местно предлагане на плодове, зеленчуци и протеини от месо и риба.

Според сингапурски депутат точно сега, през периода на коронаврусната епидемия, е мъдро да се помисли как да се инвестира в отглеждане на храна у дома.

По думите на Алън Лим, главен изпълнителен директор на градската ферма за търговски цели КомКорп (ComCrop) в Сингапур, пандемията ни напомня, че нарушения в хранителните доставки могат да настъпят по всяко време.

"Това определено предизвика по-голям интерес към местното производство. Градските ферми могат да абсорбират шока при смущения като сегашното", допълва в заключение той.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Novini.bg
1282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини