Десислава Танева: Поливният сезон е осигурен

  • 10 февруари 2020 11:48

  • 619
  • 4
Десислава Танева: Поливният сезон е осигурен
© Министерство на земеделието

Поливният сезон е осигурен предвид нивата на язовирите, измерени миналия петък. Това заяви днес в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри в отговор на журналистически въпрос дали засушаването ще окаже влияние на земеделските култури. Министър Танева участва в информационна срещи по кампанията за Директни плащания 2020 в Сливен.

Тя посочи, че нивата на язовирите са с много малък процент по-ниски в сравнение с миналата година. Към днешна дата "Напоителни системи" са в състояние да осигурят поливния сезон без да променя условията, каза Танева. Управителят на "Напоителни системи" - клон Сливен Пламен Иванов информира, че нивото на язовир "Жребчево" е 138 милиона куб.м. вода при пълен капацитет - 400 милиона куб.м. От тях 30 млн куб.м. са т.нар. мъртъв обем, който не се използва, а 108 млн.куб.м. са налични и достатъчни за провеждане на нормален поливен сезон. Цената няма да бъде променяна. Според графици, определени от МОСВ, през месец януари ще се изпуска вода само за осигуряване на допустим оток в река Тунджа с обем 5 милиона кубични метра. Не е разрешено подаване на вода за енергодобив през февруари.

Министър Танева разясни целите на информационната кампания за Директни плащания 2020, като посочи, че най-важна сред тях е обратната връзка със земеделските производители.

ДФЗ прави нов фонд за обезщетяване на земеделските производители от климатични бедствия

Пред тях ще бъдат представени начинът на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане. Като основна тема министър Танева посочи новата обща селскостопанска политика /ОСП/. Тя допълни, че задачата на екипа е до края на 2020 година е да представи първия вариант на Националния стратегически план за новата ОСП. Сред предложенията, отправени от производителите на първите срещи от кампанията, са опазване на биоразнообразието, на пчелите и др. Информационната кампания ще приключи на 21 февруари, предаде БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
619 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.02.10 | 23:01

4

Тази може ли да каже какво е останало от Напоителни системи? Или плямпа глупости...

Обикновена "Пунта Мара"

2020.02.10 | 13:31

3

А,ВОДА от "Турски поток" ли ще бъде получена?!

wtf!?!?!??!

2020.02.10 | 13:04

2

след като тази малоумна пача е министър....смятайте какво е останало в България....

Обикновена "Пунта Мара"

2020.02.10 | 12:39

1

А,ВОДА от "Турски поток" ли ще бъде получена?!

Добави коментар

Водещи новини