"Опознай природата, за да я обикнеш": Разширяване на знанията за управление на мрежата Натура 2000 в България

  • 28 януари 2020 09:45

  • 4868
  • 0
©

"Опознай природата, за да я обикнеш". Това е мотото на националната кампания за подкрепа и по-добро разбиране на подхода за управление на програма "Натура 2000" в България. В тази посока на 28 януари в хотел "Маринела" ще се проведе първото национално събитие на тема "Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България". Модератор на срещата е Светлана Папукчиева, ръководител на екипа по проект BG16M1ОP002-3.006-0001-C03 - "Знания за натура 2000" към Европейски фонд за регионално развитие по оперативна програма "Околна среда" на Министерството на околната среда и водите (Дирекция национална служба за защита на природата).   

В рамките на еднодневния форум ще бъдат разгледани и дискутирани теми по 4 панела:

Панел 1: Правно-нормативна рамка на новия подход за управление на Натура 2000

Лектори: Г-жа Светлана Папукчиева, Ръководител на екипа
Г-н Мирослав Калугеров, директор Дирекция НСЗП на МОСВ

Панел 2: Отговорности на Националния консултативен съвет

Лектор: г-жа Светлана Папукчиева, Ръководител на екипа

Панел 3: Документ за целите на Натура 2000

Лектор: г-н Томас Елмауер, Ключов експерт: Видове и природни местообитания

Панел 4: Дискусионен панел

Модератор: г-жа Светлана Папукчиева, Ръководител на екипа

КАКВИ СА ПРИНЦИПИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ХАРМОНИЗАЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА НАТУРА 2000 В БЪЛГАРИЯ

 1. Управлението на мрежата следва да допринесе за подобряване/поддържане на благоприятно природозащитно състояние на видовете и природните местообитания на национално/биогеографско ниво.

2. Ефективното управление на защитените зони следва да се основава на достоверни научни данни и анализи и да се подкрепи от опит, базиран на успешни практики в европейската мрежа. Прилаганият научен подход е гарант за определяне на ефективни и ефикасни цели, избор и прилагане на мерки с устойчив резултат, създаване на доверие и увереност в управлението на мрежата у всички заинтересовани страни.

3. Повече усилия към онези видове и типове местообитания, за които страната има по-ключова роля, и към тези, чието оцеляване е сериозно застрашено. Това ще осигури приноса на България за постигане на целите на европейската мрежа.

4. В Натура 2000 всички икономически и социални дейности са възможни при спазване на изискванията на двете природозащитни директиви. Това дава възможности и за устойчиво развитие на териториите.

5. Общите цели трябва да бъдат постигани чрез залагане на реалистични конкретни цели и съответните природозащитни мерки, които трябва да бъдат определяни с участието на всички засегнати заинтересовани страни.

6. Собственикът/ползвателят е най-добрият стопанин на територията и той следва да играе главна роля в постигане целите на територията.

7. Защитата на околната среда е обща задача за правителствата, гражданите и икономическите оператори, осъществявана чрез сътрудничество между тях.

8. Информираността и убедеността на цялото общество за ползите от Натура 2000 е основен фактор за постигане на съвместяване между опазването на природата и икономическото развитие.

Философията на документа за "Натура 2000" залага на три основни принципа: яснота, указания и гъвкавост. Именно те са стълбовете в посока изграждане на устойчива програма за подобряване/поддържане на благоприятно природозащитно състояние на видовете и природните местообитания на национално/биогеографско ниво, както и ефективно управление на защитените зони. В тази насока ще работят и участниците в националната среща на 28 януари, вярвайки, че информираността и убедеността на цялото общество за ползите от Натура 2000 е основен фактор за постигане на съвместяване между опазването на природата и икономическото развитие.

Европейски съюз 

Европейски фонд за регионално развитие

Проект: Проект BG16М1ОР002-3.006-0001-С03 „Знания за Натура 2000“ към Министерството на околната среда и водите Дирекция „Национална служба за защита на природата“. 

Публикацията е създадена с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, по проект BG16М1ОР 002-3.006-0001-С03 „Знания за Натура 2000“.

 

 

 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
4868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини