Две нови огнища на АЧС са установени на територията на област Разград

Със заповед на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ са обявени два нови първично възникнали случаи на болестта африканска чума при диви свине в землищата на село Каменар, община Лозница и село Брестовене, община Завет, съобщават от Областната администрация в Разград.

На заседание на Областната епизоотична комисия днес са определени инфектираните зони, в които се забранява достъпът на всички лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта, при спазване на изискванията за биосигурност.

"Всички огнища са определени в резултат на взети проби от отстреляни диви свине при редовен отстрел, при който са отчетени положителни проби за африканска чума", изтъкна директорът на ОДБХ - Разград д-р Илиян Драмалиев.

Диви прасета с африканска чума са открити край село Комарево

"Около инфектираните зони трябва да се предприемат незабавно всички необходими мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението", обясни той.

Създадена е организация за недопускане разпространение на заразата и за дейността на ловните дружинки, обозначени са зоните със забранен достъп. Извършват се необходимите претърсвания в зоните и се спазват всички мерки за биосигурност.

Д-р Драмалиев призова ловните дружинки да бъдат особено внимателни по отношение на обстрела на дива свиня, да се изпращат своевременно проби и да се уведомява ОДБХ. Ще продължат проверките на ОДБХ, съвместно с ОД МВР в свиневъдни обекти тип "заден двор", както и на пазара за продажба на животни в Кубрат.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет