България на първо място в ЕС по ефективно събиране на опаковки от пестициди

България води успешна политика по отношение на оползотворяването на опаковките от препаратите за растителна защита. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри по време на Годишна конференция на тема "За чисто земеделие и сигурна околна среда", предаде репортер на Novini.bg

Аз се радвам за този успех и ще търсим всички възможности, които новата обща селскостопанска политика на Европейския съюз ще ни предостави, след приключване на дебатите, как да подкрепяме такива политики, които са практики в земеделието, щадящи околната среда, добави тя.

Системата стартира в края на 2013 година с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните. Този успех е продукт на мениджмънта на тази асоциация (Асоциация Растителнозащитна Индустрия България – б.р.) Нашата роля винаги е била подкрепяща. Ще търсим форми и през новия програмен период да стимулираме подобни практики, заяви Танева.

Благодарение на тази система България е на първо място в Европейския съюз по този показател с 97% оползотворяване на опаковките от препаратите за растителна защита. Ние сме отворени за това как да надградим тази система и как да мотивираме земеделските стопани да я използват. Трябва да търсим инструменти в тази посока. В крайна сметка целта е щадящо околната среда земеделие, каза още земеделският министър.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет