1150 стопани от Благоевградско, умъртвили домашните си прасета, ще получат обезщетение

Повече от 1100 стопани от Благоевградско, умъртвили доброволно домашните си прасета, ще получат обезщетение. Това стана известно днес в Благоевград на заседание на областната епизоотична комисия.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни, че изготвянето на списъците с хората, които ще получат средства, се е забавило заради неколкократните проверки. В списъците е имало неточности, които са били отстранени, и вече може да се пристъпи към изплащане, посочи Михайлов.

Най-голям е броят на стопаните от община Сандански, които предстои да получат обезщетение. Те са умъртвили доброволно домашните си прасета в сроковете, посочени от областната епизоотична комисия.

Изплащането на средствата ще става на място, в населените места, от представители на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, съвместно с органите на реда. Хората ще бъдат информирани за това предварително, посочи областният управител.

През изминалата седмица няма регистрирани нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/, каза директорът на ОДБХ д-р Михаил Бащавелов, който посочи, че са изследвани 162 проби от диви свине и 78 - от домашни. Той допълни, че постепенно отпадат ограниченията за преминаване в горските територии в област Благоевград, където бяха установени случаи на АЧС.

В момента е забранен свободният достъп само в трикилометровата зона около огнищата, където са открити животните, дали положителни проби за заболяването.

Коментари

  1. 2019.10.15 | 15:39

    Убийци

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет