В Търговище е обособена инфектирана зона заради нов случая на африканска чума

  • 08 октомври 2019 16:08

  • 385
  • 1
В Търговище е обособена инфектирана зона заради нов случая на африканска чума
© Pixabay

В Търговище е обособена инфектирана зона заради нов случая на африканска чума при диво прасе. То е открито в местността "Парка" до заслон "Лалето". В нея е забранен достъпът на лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС и мерките за биосигурност.

Това съобщиха след заседание на областната епизоотична комисия, ръководено от областния управител Митко Стайков.

Набелязани са били спешни мерки за недопускане проникването и разпространението на заболяването на територията на област Търговище - биосигурност на всички свиневъдни обекти, биосигурност по време на лов, опазване и защита на горските територии и дивеча, уточниха от пресслужбата на институцията.

От там уточняват, че при констатиран случай на заболяването се обособяват три зони: подзона "А" - около констатирания случай с площ не по-малка от 3 км, подзона "Б" - зоната извън зона "А" с площ не по-малка от 25 км и подзона "В" - зоната извън зона "Б" с площ не по-малка от 172 км.

Novini.bg
385 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пак идете за гъби

2019.10.08 | 18:56

1

Сега разбрахте ли защо не трябваше да се допуска да се случи това? Слуховете за дълго ще нанесат вреди на животновъдството у нас.

Добави коментар

Водещи новини