Във Винарово евтаназираха прасета, укрити от стопанина си

Девет прасета са евтаназирани в село Винарово, община Ново село, укрити от стопанин, който не е изпълнил мерките срещу заболяването африканска чума. Това съобщи Адриан Данков - директор на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) във Видин, предаде БТА.

Животните попадат в 20 километровата санитарна зона, в която е трябвало да бъдат унищожени заради опасност от възникване на ново огнище на зараза. Това не е е направено, въпреки че собственикът е подписал документ, че е изпълнил дадените му от експерти на ОДБХ предписания.

Продължават дейностите по прочистване на заразените места, където беше открито заболяване от африканска чума по свинете в област Видин, поясни Данков.

В промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци, където са унищожени близо 4000 прасета, след открито заболяване от африканска чума, е извършена първоначална дезинфекция и продължава механичното прочистване на детайлите във фермата. Всеки ден се извършват проверките в населени места от областта по график и със съдействието на местните кметове, допълни Данков.

През юли беше регистрирано заболяване от африканска чума в ромския квартал "Нов път" във Видин, през септември беше потвърдена положителна проба и от отстреляно диво прасе в района на село Коста Перчово, община Кула, дни по-късно беше установено заболяването и в промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет