БАБХ с проверки около 20-километровите зони на индустриалните свинекомплекси в Плевенско

  • 02 октомври 2019 10:36

  • 306
  • 1
БАБХ с проверки около 20-километровите зони на индустриалните свинекомплекси в Плевенско
© Pixabay

Започват проверки на БАБХ в селищата около 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация на Плевен.

През настоящата седмица по разпореждане на ЦУ на БАБХ ще започнат проверки в селищата в обособените 20-километрови зони около индустриалните свинекомплекси, където беше извършено доброволно умъртвяване на домашни прасета, за което стопаните получиха подпомагане в размер на 300 лв. за почистване и дезинфекция на личните стопанства. Това стана ясно от доклад на директора на ОДБХ Плевен д-р Иван Йорданов.

Проверките ще бъдат за това дали се спазват дадените декларации от собствениците, че в продължение на една година няма да населват стопанствата с нови прасета.

„В случай, че бъдат установени нарушения, незабавно ще се съставят актове и ще се издават предписания за доброволно клане. В случай на неизпълнение ще се пристъпи към евтаназия и загробване на намерените прасета, ”, категоричен бе д-р Йорданов.

Комисията не даде разрешение за извършване на сеч и извозване на дърва в землищата на с. Деков, общ. Белене и с. Новачене, общ. Никопол. Заместник-областният управител Татяна Божинова информира, че по информация от Министерство на земеделието, храните и горите преди края на седмицата се очакват указания, които касаят точно въпроса за добива на дървесина. В подкрепа на това д-р Йорданов също информира, че се очаква нова заповед до дни с облекчени рестрикции по повод АЧС.

През последната седмица на територията на Област Плевен няма новорегистрирани случаи на заболяването както при домашни, така и при диви свине. През миналата седмица, преди откриване сезона за лов на диви свине, ОДБХ – Плевен, съвместно с РУГ Ловеч са провели обучения на ловни дружинки на територията на ДГС Плевен и ДГС Никопол.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
306 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бабх

2019.10.02 | 12:15

1

бабх да ги избият хуманно - в един свинарник с пяна.

Добави коментар

Водещи новини