Откриха огнище на африканска чума по свинете във видинското село Новоселци

В промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци е открито заболяване Африканска чума по свинете, близо 4000 прасета ще бъдат умъртвени. Това съобщи директорът на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин.

Заболяването е открито във вторник и след като пробата е с положителен резултат започва евтаназиране на останалите 3842 прасета във фермата, обясни Данков пред БТА.

Обектът попада в 3-километровата предпазна зона на първото открито огнище на заболяването във Видин - в ромския квартал "Нов път", където през юли беше регистриран случай на чума в лично стопанство. В 20 километровата зона около това огнище тогава е извършено санитарно клане, но служители на Областната дирекция за безопасност на храните продължават оглед на личните стопанства в региона, допълни Данков.

Това е трети случай във Видинско на открито огнище на заболяването африканска чума. През юли беше регистриран случай в ромския квартал "Нов път", на 14 септември беше потвърдена положителна проба и от отстреляно диво прасе в района на село Коста Перчово, община Кула.

Коментари

 1. 2019.10.01 | 21:21

  То ще се разбере от къде ни идва тая проклета чума по това от където започнат да ни внасят месо, тези, които ще си подменят военновременните резерви. Ние можем да ядем и боклуци. Можем да дишаме и мръсен въздух. Освен италиански, немски и френски, давайте насам и от цяла Европа. Че и от Африка, и от САЩ, и от целия свят. Давайте, нали освен боклук ни и плащате, задето го приемаме. Още можем да издържим! Ние имаме и един особен слънчев ген, който другите го нямат!

 2. 2019.09.19 | 19:37

  гласувам за нов орбан в бг.омръзна ми от толерастия.

 3. 2019.09.19 | 19:31

  имало чУМА ,идваш,плашташ по пазарни ЦЕНИ и получаваш,в противен случай........не ме интересува кой си,заместваш прасето.откакто една сv ...я е г.....н.....ор се появи тая чума,ее и начал ника м у ТОЯ носи другия сущо как да им откажеш ,у тая канцелария освен хемороиди и с АЧ СЕ заразяваш

 4. 2019.09.19 | 17:39

  А огнище на СДС чумата все още се намира в Драгалевци

 5. 2019.09.19 | 17:36

  abre to e iasno tce cuma ima vav cialata darjava za da se vnasia meso ot evropa ot horata na ciganskiat premier za da prodaljava da peceli ciganina a horata da umirat ot glad.

 6. 2019.09.19 | 16:45

  по плана юнкер - всичко живо трябва да се избие в българия, а български транспортни оператори няма да могат де факто да работят на западния пазар.
  както са казали римляните - бедните да го дух*т.
  взеха ни в педалския съюз не за да станем богати и да живеем по добре ами за да си разширят територията и пазарите. те да стават по богати - не ние.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет