Откриха огнище на африканска чума по свинете във видинското село Новоселци

  • 19 септември 2019 16:28

  • 1568
  • 6
Откриха огнище на африканска чума по свинете във видинското село Новоселци
© gettyimages

В промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци е открито заболяване Африканска чума по свинете, близо 4000 прасета ще бъдат умъртвени. Това съобщи директорът на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин.

Заболяването е открито във вторник и след като пробата е с положителен резултат започва евтаназиране на останалите 3842 прасета във фермата, обясни Данков пред БТА.

Обектът попада в 3-километровата предпазна зона на първото открито огнище на заболяването във Видин - в ромския квартал "Нов път", където през юли беше регистриран случай на чума в лично стопанство. В 20 километровата зона около това огнище тогава е извършено санитарно клане, но служители на Областната дирекция за безопасност на храните продължават оглед на личните стопанства в региона, допълни Данков.

Това е трети случай във Видинско на открито огнище на заболяването африканска чума. През юли беше регистриран случай в ромския квартал "Нов път", на 14 септември беше потвърдена положителна проба и от отстреляно диво прасе в района на село Коста Перчово, община Кула.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1568 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Силвия

2019.10.01 | 21:21

6

То ще се разбере от къде ни идва тая проклета чума по това от където започнат да ни внасят месо, тези, които ще си подменят военновременните резерви. Ние можем да ядем и боклуци. Можем да дишаме и мръсен въздух. Освен италиански, немски и френски, давайте насам и от цяла Европа. Че и от Африка, и от САЩ, и от целия свят. Давайте, нали освен боклук ни и плащате, задето го приемаме. Още можем да издържим! Ние имаме и един особен слънчев ген, който другите го нямат!

гост

2019.09.19 | 19:37

5

гласувам за нов орбан в бг.омръзна ми от толерастия.

гост

2019.09.19 | 19:31

4

имало чУМА ,идваш,плашташ по пазарни ЦЕНИ и получаваш,в противен случай........не ме интересува кой си,заместваш прасето.откакто една сv ...я е г.....н.....ор се появи тая чума,ее и начал ника м у ТОЯ носи другия сущо как да им откажеш ,у тая канцелария освен хемороиди и с АЧ СЕ заразяваш

Анатема безродници

2019.09.19 | 17:39

3

А огнище на СДС чумата все още се намира в Драгалевци

2019.09.19 | 17:36

2

abre to e iasno tce cuma ima vav cialata darjava za da se vnasia meso ot evropa ot horata na ciganskiat premier za da prodaljava da peceli ciganina a horata da umirat ot glad.

по

2019.09.19 | 16:45

1

по плана юнкер - всичко живо трябва да се избие в българия, а български транспортни оператори няма да могат де факто да работят на западния пазар.
както са казали римляните - бедните да го дух*т.
взеха ни в педалския съюз не за да станем богати и да живеем по добре ами за да си разширят територията и пазарите. те да стават по богати - не ние.

Добави коментар

Водещи новини